Loviturile la cap în tinereţe cresc riscul de demenţă Alzheimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banalele lovituri la cap pot avea consecinţe zeci de ani mai târziu, arată un nou studiu. Mai exact, persoanele care se lovesc în timpul activităţilor sportive, de exemplu, au un risc mai mare de a suferi de maladia Alzheimer decât cele care nu au avut astfel de accidente.


O lovitură mai gravă la cap, însoţită de pierderea temporară a cunoştinţei sau a memoriei, ori mai multe lovituri uşoare, în timpul activităţilor sportive, de exemplu, contribuie semnificativ la creşterea riscului de a dezvolta boala Alzheimer zeci de ani mai târziu, arată un studiu recent al oamenilor de ştiinţă de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota. Aceştia au observat că leziunile cerebrale rezultate în urma loviturilor distrug teaca de mielină a neuronilor şi astfel creşte nivelul plăcilor de amiloid (vinovate pentru instalarea bolii Alzheimer).

Studiul a urmărit evoluţia şi starea de sănătate a unui număr tota de 589 de septuagenari şi octogenari americani. După mai multe teste, specialiştii au constatat că nivelul de amiloid din creier era mai mare la vârstnicii care în tinereţe au suferit traume mai mult sau mai puţin grave la nivelul capului.

O pastilă ar putea vindeca maladia

Un nou tratament dezvoltat de compania farmaceutică MSD ar putea opri în evoluţie leziunile cerebrale responsabile cu instalarea bolii Alzheimer, ba mai mult, ar putea elimina mare parte din leziunile existente deja, au anunţat specialiştii. Studiile clinice pentru acest nou medicament, cunoscut în prezent doar după codul MK-8931, ar putea ajunge pe piaţă în următorii cinci ani, după trecerea de etapa studiilor clinice de amploare.

În studiile anterioare, medicamentul s-a dovedit eficient în reducerea cu până la 90% a plăcilor de amiloid, a căror acumulare este cauza principală a dezvoltării maladiei Alzheimer. 80% din pacienţii cu boala Alzheimer ar putea beneficia de acest tratament, au anunţat cercetătorii. 

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite