E bine sau nu să mâncăm margarină?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Margarina este un aliment controversat
Margarina este un aliment controversat

Margarina a devenit un subiect intens de dezbateri în ultima vreme. Ba că este un produs pe care organismul nu îl tolerează, ba că este sursă de nutrienţi de care organismul are nevoie. Iată ce spun specialiştii!

 Margarina e un subiect de discuţie în contradictoriu între specialiştii în nutriţie. În trecut, margarina era produsă din diverse uleiuri vegetale, încălzite la 150°C, iar mai apoi hidrogenate în prezenţa unor catalizatori de nichel, ca să se întărească.

În urma acestui procedeu se obţin acizi graşi de tip “trans” foarte greu de transformat în energie de către organism şi care duc la apariţia unor afecţiuni grave. Însă producătorii de margarină au realizat schimbări în procesul de fabricare.

„Margarinele tartinabile de generaţie nouă se obţin prin amestecarea uleiurilor vegetale, cu o cantitate mică de grăsime vegetală de palmier interesterificată şi cu apă“, explică prof. dr. Dan Mircea Cheţa, de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Bucureşti

De cealaltă parte, prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne-a spus că nici acest proces nu e unul bine tolerat de organism. “E adevărat că din procesul de interesterificare nu apar acizi graşi de tip trans, însă aceste grăsimi interesterificate duc la o rearanjare a straturilor grăsimilor, nenaturală, pe care organismul nu ştie s-o folosească. Asta înseamnă că rămâne un produs nociv”.

Citeşte mai multe pe clicksanatate.ro

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite