De ce oamenii sunt etichetați ca animale sociale și câtă nevoie au de validare. Opinia unui specialist

0
Publicat:

Dacă ne lăsăm pradă impulsurilor de moment, nu vom face decât să supraviețuim, asemeni animalelor. Pentru a folosi cea mai evoluată parte a creierului este necesar să ne depășim condiția de animale sociale.

Validarea obținută pe rețelele sociale ne îmbolnăvește FOTO Shutterstock
Validarea obținută pe rețelele sociale ne îmbolnăvește FOTO Shutterstock

Psihologii au ajuns la concluzia, în urma mai multor studii și cercetări de specialitate, că oamenii pot fi catalogați drept animale sociale. Termenul definește nevoia imperioasă a fiecărei persoane de apartenență la un grup, fie el social, profesional sau de altă natură.

Este o caracteristică înscrisă în ADN-ul fiecăruia dintre noi și își are ca sursă frica de moarte. Apartenența la un astfel de grup aduce cu ea liniștea de care avem nevoie când vine vorba de supraviețuire, dar acoperă și nevoia de socializare, la fel de importantă pentru sănătatea mentală și emoțională a semenilor noștri.

La fel de importantă este și validarea pe care o aduce grupul, esențială pentru menținerea și creșterea stimei de sine, în lipsa căreia oamenii ar cădea pradă depresiei și anxietății.

Unde ne asemănăm cu mamiferele

„O neurochimie asemănătoare există și la mamifere, care manifestă nevoia de a avea accesul asigurat la hrană, iar acest lucru face posibilă producerea serotoninei numită și hormonul fericirii. Totuși, de multe ori animalele se luptă pentru hrană și șansa de împerechere. Omul își controlează aceste impulsuri, dar creierul reptilian pe care l-am moștenit face ca sentimentele de superioritate, dominare, importanță socială să declanșeze același mecanism de producere a serotoninei”, explică psihologul Stelian Chivu.

Studiile de specialitate au stabilit că nivelul de oxitocină (hormonul iubirii) crește atunci când o gazelă este în mijlocul turmei. Așa funcționează lucrurile și cu oamenii. O persoană aflată la masă alături de familie se va simți în siguranță.

Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală
Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală

Ca să înțelegem și mai bine acest mecanism este important să vorbim despre creierul uman, care este format, de fapt, din trei creiere. Creierul reptilian este cel mai vechi și îndeplinește funcțiile de bază (supraviețuire, procreere, comportamente impulsive), pe care, așa cum aminteam anterior, le întâlnim și la animale.

Când scăpăm de nevoia de validare

„Creierul limbic este responsabil cu manifestarea emoțiilor asociate cu experiențele trăite. Așa apare învățarea la om și dresajul la animale. Neocotertexul este cea mai evoluată parte a creierului și are capacitatea de a învăța diferitele nuanțe ale realității”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Validarea familiei sau a anturajului joacă un rol extrem de important în viața fiecăruia dintre noi. Există însă o categorie de oameni care preferă să obțină validarea într-un alt mod.

Ei își cresc stima de sine jucând diferite jocuri pe calculator și izolându-se de societate, dar creierul lor produce dopamină în exces și asta îi dezechilibrează mental, emoțional și fizic.

„Există și persoane care nu mai ai nevoie de validarea celor din jur. Prin meditație și rugăciune, ei reușesc să fie armonioși și echilibrați și să iasă astfel din categoria animalelor sociale, cum mai sunt numiți oamenii. Fiecare dintre noi poate atinge acest nivel, dar e necesar să trăim în prezent, să învățăm din trecut și să planificăm conștienți viitorul”, este sfatul psihologului Stelian Chivu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite