De ce nu trebuie încălzită niciodată mâncarea la cuptorul cu microunde în recipiente de plastic

0
Publicat:

Dacă folosiți cuptorul cu microunde pentru a încălzi mâncarea, evitați întotdeauna recipientele din plastic. Acestea eliberează milioane de micro si nano particule toxice pentru organism, care ajung în mâncare, arată cele mai recente studii.

Folosiți doar recipiente de ceramică sau sticlă FOTO Shutterstock
Folosiți doar recipiente de ceramică sau sticlă FOTO Shutterstock

Specialiștii ne sfătuiesc să evităm folosirea acestor recipiente deoarece ne afectează grav sănătatea. Prof. univ. Ioan Călinescu, de la Universitatea Politehnică București a explicat pentru stirileprotv cum stă situația în avest caz:

Dacă ambalajul e foarte subțire, există riscul ca el să se topească și porția de mâncare se împrăștie în cuptor, dar există de asemenea riscul mai neplăcut pentru sănătatea umană ca din acest ambalaj de plastic sub influența încălzirii la microunde să se elibereze o serie de aditivi care sunt în ambalaj. Nu sunt potriviți pentru consumul uman. În momentul în care ambalajul de plastic are tendință de a se topi, el de asemnea are tendință de a elibera în alimentul pe care îl conține o serie de compuși, de aditivi din acel plastic.

Funcționarea aparatului din bucătărie se bazează pe microundele ce determină moleculele de apă să vibreze și, prin urmare, alimentele sunt încălzite. Dar trecerea în mod repetat prin recipiente din plastic a microundelor poate duce la degradarea sau volatilizarea unor substanțe chimice în alimente.

Totodată, medicii atrag atenția că nanoparticulele eliberate la încălzire pot provoca boli digestive, inflamatorii, sindromul de colon iritabil, tulburări de tranzit intestinal, dureri abdominale nespecifice, dar și reacții alergice.

Mâncarea preparată la cuptorul cu microunde reduce pierderea de nutrienți

Nu se știe, însă, dacă încălzirea alimentelor folosind cuptorul cu microunde cauzează pierderi de nutrienți sau dacă încălzirea alimentelor în vase de plastic poate declanșa o perturbare hormonală.

Un alt mit care se vehiculează despre cuptorul cu microunde este cel potrivit căruia microundele denaturează proteinele din alimente și transformă moleculele în substanțe toxice, chiar cancerigene.  

Dezavantajele utilizării cuptorului cu microunde:

• Mâncarea poate fi prea deshidratată. Gătirea alimentelor folosind cuptorul cu microunde poate duce la supragătirea și uscarea anumitor alimente din cauza intensității ridicate a căldurii.

• Mâncarea prea înmuiată - alimentele crocante își pot pierde din calități.

• Sunt necesare containere speciale și este de preferat să se folosească sticla sau ceramica atunci când se gătește utilizând acest tip de cuptor.

• Există riscul de concentrare a toxinelor dacă alimentele sunt ușor alterate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite