De ce nu e bine să încălzim mâncarea în cuptorul cu microunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentele încălzite în cuptorul cu microunde sunt devitalizate şi nehrănitoare FOTO: Shutterstock
Alimentele încălzite în cuptorul cu microunde sunt devitalizate şi nehrănitoare FOTO: Shutterstock

Cuptorul cu microunde este un aparat îndrăgit în special de persoanele ocupate sau de adolescenţi, dar nu preocupaţi de propria sănătate.

De ce este acest instrument atât de apreciat?
Simplu, pentru că permite încălzirea rapidă şi mai comodă a mâncării nesănătoase, industriale, de tipul „ready to eat“, uşurând şi scurtând incredibil timpul de preparare a hranei.

Dar în acelaşi timp scurtează şi timpul până ajungem la medic!

"O parte dintre substanţele nutritive se pierd în timpul preparării termice, indiferent care este aceasta. Cea mai bună metodă de a găti, care păstrează cea mai mare cantitatea de vitamine şi minerale, este prepararea rapidă, expunerea alimentelor la căldură perioade scurte şi cu o cantitate cât mai mică de lichid“, explică specialista în cercetare alimentară Catherine Adams Hutt.

Trebuie ţinut cont şi de faptul că energia microundelor nu pătrunde bine prin bucăţile groase, dense de mâncare şi, de aceea, se asociază adeseori cu o preparare inegală a mâncării. Acest lucru poate duce la îmbolnăviri, ca urmare a bacteriilor periculoase ce nu sunt distruse de căldură, potrivit specialiştilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cuptorul cu microunde devine periculos mai ales în momentul în care se deteriorează sau nu este bine întreţinut. De aceea, trebuie întotdeauna curăţate garniturile de pe uşă, verificate dispozitivele de blocare de siguranţă iar carcasa să nu prezinte deteriorări.

Un alt pericol este cel al recipientelelor folosite la microunde, cum ar fi sticlele de biberon, bolurile din policarbonat sau PET, care pot emana compuşi extrem de toxici şi care pot pătrunde în alimente. 

Din cauza transformărilor nenaturale ale alimentelor în cuptorul cu microunde, ar fi de dorit să renunţaţi la serviciile lui, recomandă specialiştii.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite