De ce copilul tău nu doarme noaptea. Câteva cauze posibile

0
Publicat:

Există o serie de motive pentru care copiii mai mici sau mai mari nu dorm. Printre ele se numără și lipsa unei rutine a somnului și teama de întuneric, explică Dr. Oana Cuzino pe doc.ro, unde enumeră nu mai puțin de 17 cauze posibile.

Copiii au  uneori coșmaruri. FOTO Shutterstock
Copiii au uneori coșmaruri. FOTO Shutterstock

Este prea mic

Cei mai mulți bebelușilor ajung să doarmă aproape toată noaptea abia când se apropie de vârsta de nouă luni. Chiar și atunci, „toată noaptea” nu înseamnă neapărat ce speră pârinții, ci, adesea, doar cinci-șase ore la rând.

Nu știe să adoarmă singur

Legănatul nu ajută un bebeluș să învețe să adoarmă singur.

„Pune-l la culcare când e somnoros, ca să învețe să adoarmă de unul singur, chiar dacă apoi se trezește în miez de noapte”, recomandă medicul.

Nu are o suzetă sau un ursuleț

Un obiect special în apropiere poate ajuta un copil mic să adoarmă. O suzetă poate fi utilă în cazul unui bebeluș, iar în cazul copiilor mai mari decât un sugar, un animăluț de pluș.

Suferă de anxietatea de separare

Un copil mic treace în mod normal prin această fază. Nu-l încuraja cu multe discuții, cântece sau alte activități, masează-l ușor pe spate, dar fără să-l iei în brațe, este sfatul Oanei Cuzino.

Este foarte obosit

Setarea unor ore clare pentru culcare, trezire, prânz, mese și joacă i-ar fi de ajutor.

Nu are o rutină de culcare

Efectuarea acelorași lucruri în fiecare seară înainte de culcare ajută copilul să știe că este timpul să meargă la somn.

Copilul amână ora de culcare

Nu te lăsa Impresionat/ impresionată de tertipurile lor, recomandă medicul.

Nu doarme suficient după-amiaza

Majoritatea copiilor preșcolari au nevoie să doarmă și după-amiaza.

Suferă de apnee obstructivă în somn

Copiii cu apnee în somn sforăie puternic, au respirație grea și somn neliniștit. Tratamentul include intervenția chirurgicală sau o mască nazală pe care copilul să o poarte noaptea.

Sforăie

În cazul în care copilul nu doarme bine noaptea din cauza problemelor de sforăit sau de respirație, cere sfatul medicului!

Visează urât

Copiii au uneori coșmaruri. Este bine să discuți cu medicul pediatru și în acest caz.

Suferă de somnambulism

Unii copii pot face alte lucruri în timp ce sunt perfect adormiți. Ochii lor pot fi deschiși, dar nu sunt conștienți de ceea ce fac. Specialiștii sugerează să nu trezești un copil somnambul, pentru a nu-l speria, ci să-l îndrumi ușor înapoi spre patul lui.

Printre cauze se mai numără alergiile sau de astmul, colicile, refluxul acid sau durerile de dinți. Și unele medicamente pot afecta somnul, la fel și zgomotele din cameră. Stresul poate fi, de asemenea, o cauză. La fel și apropierea de adolescență, când ciclul lui de somn se schimbă, explică Dr. Oana Cuzino pe doc.ro.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite