Cum să-ţi îmbunătăţeşti memoria de scurtă durată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îţi uiţi des acasă telefonul, portofelul sau alte lucruri esenţiale? Te ridici de la calculator şi mergi în altă cameră, dar odată ajuns acolo nu mai ştii de ce te-ai dus? Nu reţii numele unei persoane care tocmai ţi s-a prezentat? Acestea sunt doar câteva semne că memoria ta pe termen scurt are nevoie de îmbunătăţiri.

Psihologii consideră că memoria noastră este de trei feluri: senzorială, pe termen scurt şi pe termen lung. Memoria de scurtă durată acţionează ca un depozit temporar, stocând pentru 15-30 de secunde amintirile senzoriale. Ulterior, acestea sunt fie uitate, fie depozitate în memoria pe termen lung. Să ai o memorie deficitară poate fi stânjenitor, însă vestea bună este că există o serie de metode prin care o poţi ameliora.

Mişcă-ţi ochii!

Mişcările ochilor pe orizontală, de la stânga la dreapta şi invers, te vor ajuta să-ţi îmbunătăţeşti memoria pe termen scurt prin activarea concomitentă a celor două emisfere cerebrale.

Scrie de mână!

Scrisul de mână te ajută să reţii mai eficient decât dacă tastezi la calculator. Memoria de scurtă durată va deveni mai bună şi dacă desenezi ceva pe o foaie. Dacă totuşi preferi să scrii doar la computer, foloseşte în exerciţiile pentru memorie fonturi deosebite, care să îţi solicite concentrarea şi să te ajute să ţii minte mai uşor ce citeşti.

Evită zahărul alb!

Zahărul alb deteriorează neuronii, îngreunează procesul de gândire, concentrarea şi atenţia. Evită declinul cognitiv prin renunţarea la zahărul în exces. Poţi să mănânci, însă, o pătrăţică de ciocolată neagră: memoria pe termen scurt va avea de câştigat. Efectul benefic este dat de antioxidanţii din cacao.

Află pe clicksanatate în ce scopuri mai poţi utliza zaţul de cafea

Ce fructe au cel mai mult zahăr?

Cele mai eficiente metode să alungi ţânţarii

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite