Cum să învingi canicula prin alimentație: meniuri ușoare pentru zilele toride. Dietetician: „Grătarele pot supraîncărca sistemul digestiv”
0Luna iulie aduce cu ea temperaturi extreme pentru multe zile de aici înainte, iar canicula poate pune presiune pe organismul nostru. Specialiștii vin cu o serie de sfaturi valoroase pentru a face față caniculei și a ne menține hidratați și energici.
Adina Rusu, președinte al Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din județul Iași, a declarat pentru Agerpres, că un aspect crucial în zilele toride este hidratarea corespunzătoare. Ea recomandă suplimentarea aportului de lichide cu 20-30% faţă de cantitatea consumată în mod uzual. Apa la temperatura camerei sau ușor răcită este ideală, evitând băuturile alcoolice, carbogazoase sau îndulcite care pot accentua deshidratarea.
"Dacă încercaţi să învingeţi căldura din această vară, s-ar putea să reconsideraţi nu doar ce alimente şi băuturi alegeţi să includeţi în meniul dumneavoastră zilnic, ci şi cât mâncaţi la fiecare masă. Astfel, în special în zilele călduroase, este important să evităm să consumăm mese foarte grele, întrucât consumul unor cantităţi mari de alimente la aceeaşi masă poate îngreuna digestia. Mai mult, reducerea aportului caloric zilnic poate contribui la scăderea temperaturii centrale a corpului, deoarece, în timp ce munceşte să proceseze toată mâncarea consumată, organismul nostru produce şi mai multă căldură", afirmă Adina Rusu.
Conform unui studiu realizat în acest sens, reducerea aportului zilnic de calorii cu aproximativ 23% poate scădea temperatura corpului cu aproape jumătate de grad Celsius.
"Deşi nu pare o scădere uriaşă, alături de alte strategii, această metodă ar putea ajuta la prevenirea insolaţiei şi a problemelor conexe. De asemenea, menţinerea unei hidratări optime este esenţială pentru a înlocui apa pierdută de organism prin transpiraţie”, a explicat Adina Rusu.
Pentru a facilita digestia și a reduce temperatura corpului, este recomandat să evităm mesele copioase și bogate în grăsimi. Optați pentru preparate ușoare, bogate în legume și fructe proaspete de sezon, care aduc nutrienți esențiali organismului.
Alimente picante, un paradox răcoritor
Deși pare contradictoriu, alimentele picante pot avea un efect răcoritor asupra organismului. Ardeiul iute, piperul, usturoiul și ghimbirul stimulează transpirația, care la rândul său are un efect răcoritor asupra pielii.
Potrivit Adinei Rusu, prin transpiraţie corpul nostru nu pierde doar apă, ci şi săruri minerale şi vitamine hidrosolubile, motiv pentru care, în zilele călduroase, ne putem simţi mai apatici, obosiţi şi lipsiţi de energie.
"După consumul acestor mâncăruri, în special într-o zi călduroasă, ne putem simţi ca şi cum întreg corpul ne ia foc. Însă răspunsul fiziologic al organismului la căldură este transpiraţia, aceasta la rândul său având efect de răcorire asupra pielii. Desigur nu vorbim despre o scădere foarte mare a temperaturii corporale, dar alături de strategiile menţionate deja, acesta metodă utilizată de sute de ani de civilizaţiile din zonele foarte călduroase poate fi utilă. Astfel, pe lângă ardeiul iute şi piper, usturoiul şi ghimbirul pot crea un efect asemănător ce are ca rezultat final uşoara răcorire a organismului", susţine Adina Rusu.
De asemenea, consumul de fructe și legume proaspete este o modalitate excelentă de a vă hidrata și de a vă revigora. Alegeți fructe cu un conținut ridicat de apă, precum pepenele verde, castraveții sau roșiile, și legume bogate în minerale, precum spanacul, kale sau broccoli.
"Vara vine şi cu soluţiile cele mai potrivite, fructele şi legumele proaspete, de sezon, reprezentând o metodă foarte bună prin care îi putem readuce organismului nutrienţii pierduţi. În plus, tipul mâncărurilor alese la fiecare masă poate influenţa adaptarea organismului nostru la căldură, fiind indicat să reducem consumul alimentelor procesate, dar şi al celor foarte grase, cum ar fi, de exemplu, prăjelile, maioneza, smântâna sau margarina. Mai mult, unele dintre alimentele foarte populare la grătarele din timpul verii, cum ar fi produsele din carne, pot supraîncărca sistemul digestiv, ceea ce duce la o cheltuială semnificativă de energie pentru organism şi chiar la generarea, în urma digestiei, a unei cantităţi suplimentare de căldură. Astfel, dintre macronutrienţi, proteinele sunt cel mai greu de digerat, generând şi cea mai mare cantitate de căldură", declară Adina Rusu.