Cu ce băuturi ne răcorim în zilele caniculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Limonada este cea mai la îndemână băutură cu care ne putem răcori
Limonada este cea mai la îndemână băutură cu care ne putem răcori

Limonada, socata, braga şi ceaiul verde ajută la refacerea aportului de săruri care se pierd prin transpiraţie.

Ideal ar fi să ne potolim setea cu apă, deoarece este băutura cea mai biocompatibilă. Din păcate însă, apa neminerală nu furnizează întotdeauna şi nutrienţii pe care îi pierdem prin transpiraţie. În afară de a bea apă minerală, există varianta mult mai atrăgătoare de a ne astâmpăra setea cu băuturi răcoritoare şi cu gust.

Cea mai la îndemână astfel de băutură răcoritoare este limonada. Pentru a prepara un pahar de limonadă, ai nevoie de zeama de la o jumătate de lămâie, de o linguriţă de zahăr sau de miere (de prefe­rat), de apă şi de gheaţă. Mai întâi amestecă bine zeama de lămâie cu zahărul/mierea până ce se dizolvă şi adaugă apa şi, dacă preferi, cuburi de gheaţă.

„Folosiţi gheaţa, dar nu în exces, deoarece cu cât băutura este mai rece, cu atât transpiraţi mai mult. Iar de aici până la apariţia deshidratării nu e decât un pas. Ideal ar fi ca băuturile să fie consumate la o temperatură apropiată de cea a camerei", explică medicul de familie Călin Ciubotaru din Bucureşti. Limonada se recomandă şi persoanelor cu diabet, cu menţiunea ca zahărul să fie înlocuit cu stevizoidă (extract de stevie).

Ceaiul verde, călduţ

Pentru a preveni deshidratarea, vara ar trebui să consumăm cât mai mult ceai verde. „Trebuie lămurit un aspect: românii nu au termen care să diferenţieze ceaiul de tizană. Ceaiul se obţine numai din planta Camellia sinesis, din ale cărei frunze derivă ceaiul verde (frunzele nu sunt oxidate), negru (frunzele sunt oxidate) şi oolog (frunzele sunt pe jumătate oxidate şi ceaiul are gustul cel mai intens). Atunci când infuzia se prepară din plante medicinale rezultă tizana", explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Ceaiul se poate bea călduţ sau răcit şi îndulcit cu miere sau cu extract de stevie.

Socata, energizantă

În ciuda conţinutului mare de zahăr, socata este una dintre cele mai răcoritoare băuturi. Pentru zece litri de socată, ai nevoie de zece flori de soc, de două lămâi, de un kilogram de zahăr şi, opţional, de zece cuişoare. Toate aceste ingrediente se pun la macerat timp de cinci zile într-un vas acoperit. După aceea, lichidul se strecoară şi se păstrează în sticle, într-un loc răcoros. Din păcate, conţinutul mare de zahăr o contraindică persoanelor care au probleme cu greutatea.  De asemenea, socata trebuie evitată de diabetici.

Braga, revigorantă

Deşi puţin cunoscută în România, braga se detaşează net între băuturile cu efect puternic răcoritor. „La noi, puţine persoane au auzit de bragă. Însă ea este ideală pe timp de caniculă, având atât proprietăţi răcoritoare, cât şi revigorante", explică profesorul Mencinicopschi. Gustul uşor dulce-acrişor îi este conferit de ingredientul principal, meiul, o cereală bogată în vitamina B3 (niacina). Aceasta reglează nivelul glicemiei şi scade concentraţia de colesterol „rău".

Pentru a prepara o astfel de băutură, ai nevoie de 600 de grame de mei, de 200 de grame de secară, de 200 de grame de orz, de 500 de grame de tărâţe de grâu şi de 200 de grame de mălai. Peste cereale se pune apă cât să le acopere şi se lasă la încolţit. După trei zile, apa se scurge şi seminţele se lasă la uscat. Următorul pas constă în măcinarea seminţelor, iar din pulberea obţinută se prepară un aluat care se modelează sub forma unor turtiţe. Ele se coc şi se rup în bucăţi. După aceea, se pun într-un vas cu capacitatea de zece litri. Mai apoi, peste ele se toarnă şase litri de apă fierbinte şi se lasă la fermentat trei zile. Lichidul se strecoară şi se pune la păstrare.

Pepenele galben, ideal pentru cocktail

Conţinutul bogat în fructoză recomandă pepenele galben la prepararea băuturilor cu efect răcoritor. În plus, vitaminele (A, B3, B6 şi C) şi mineralele (calciu, fier, potasiu) din compoziţia sa fac din el un cocktail de nutrienţi indispensabili bunei funcţionări a organismului.

Pe lângă cele 300 de grame de pepene galben, mai ai nevoie de o lingură de miere, de o cană cu infuzie de mentă şi de câteva picături de suc de grepfrut. Aceste ingrediente se pun într-un blender şi se mixeaxă până ce se formează o pastă. Înainte de a consuma această băutură, ţine-o la frigider măcar o jumătate de oră.

Şi berea e bună, dar cu măsură

În principiu, în anotimpul cald ar trebui să evităm băuturile alcoolice, deoarece deshidratează suplimentar. Totuşi, există o excepţie. Oamenii de ştiinţă spanioli de la Departamentul de Metabolism şi de Nutriţie din cadrul Consiliului Superior de Cercetări Ştiinţifice din Madrid spun că, în anotimpul cald, se poate consuma bere, dar cu moderaţie. Astfel, o femeie poate consuma zilnic 330 ml de bere, iar un bărbat, 660 ml, fără să existe riscul de deshidratare. Ba, mai mult, această cantitate nici nu pune silueta în pericol.

„În general, într-o bere cu o concentraţie de alcool de 5-7 la sută, se găsesc între 25 şi 40 de kilocalorii. Însă acestea provin numai din alcool, la care se mai adaugă şi cele din proteinele şi din zaharurile conţinute în bere. De aceea, trebuie consumată cu moderaţie", conchide profesorul Mencinicopschi.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite