Ceața cerebrală este cauzată de patru greșeli frecvente la cină. Afectează memoria, provoacă oboseală și crește inflamația
0Dacă doriți să aveți grijă de sănătatea creierului, medicii recomandă să evitați patru greșeli pe care cei mai mulți oameni le fac în timpul cinei.

Dr. Paul Daidone, director medical la True Self Recovery, a vorbit de cele patru greșeli frecvente pe care oamenii le fac în timpul cinei și care pot crește sau înrăutăți ceața cerebrală și performanța cognitivă, potrivit shefinds.
Utilizarea a prea mult sodiu
În timp ce majoritatea oamenilor consideră sarea un ingredient esențial pentru a scoate la iveală arome delicioase în rețetele de cină și băuturi, trebuie să fii atent la cantitatea pe care o folosești pentru a-ți menține creierul în formă maximă. Cu atât mai mult, veți dori să vă limitați aportul de mese procesate sau la pachet pe parcursul săptămânii, deoarece, potrivit dr. Daidone, cinele bogate în sodiu pot „crește tensiunea arterială și reduce fluxul sanguin către creier în timp”.
„Acest lucru poate afecta performanța cognitivă și este legat de riscuri mai mari de accident vascular cerebral și demență vasculară”, a adăugat el.
Consumul de alcool
Oamenii au asociat băutura cu ora cinei de zeci de ani. Cu toate acestea, consumul de alcool la cină nu va aduce niciun beneficiu sănătății. De fapt, probabil că o va înrăutăți.
„Chiar și consumul moderat de alcool seara poate perturba calitatea somnului și afecta consolidarea memoriei. Consumul cronic este, de asemenea, asociat cu pierderea volumului creierului pe termen lung și cu reducerea funcției executive”, a explicat dr. Daidone.
Supraalimentarea cu carbohidrați rafinați
O cină bogată în carbohidrați poate fi foarte satisfăcătoare, însă poate avea un impact negativ asupra sănătății.
„Mesele încărcate cu pâine albă, paste sau sosuri zaharoase pot crește glicemia. Apoi, o pot prăbuși, provocând oboseală, iritabilitate și ceață la scurt timp după masă. În timp, dietele bogate în carbohidrați rafinați pot afecta memoria și crește inflamația în creier”, spune dr. Daidone.
Dacă doriți să pierdeți puțin excesul de greutate și să aveți grijă de sănătatea creierului, reduceți consumul de carbohidrați rafinați și înlocuiți-i cu cereale integrale, cum ar fi orezul brun, quinoa, pastele integrale.
Renunțarea la grăsimile sănătoase
Când unii oameni aud cuvântul „grăsime” în legătură cu alimentele, se gândesc imediat că nu ar trebui să le mănânce. Cu toate acestea, alimentele pline de grăsimi sănătoase precum somonul, uleiul de măsline și nucile nu sunt doar benefice pentru sănătatea creierului, ci sunt esențiale pentru bunăstarea generală.
„Evitarea completă a grăsimilor, în special a surselor de omega-3 precum somonul, avocado sau uleiul de măsline, poate priva creierul de nutrienți esențiali. Grăsimile sănătoase sunt esențiale pentru menținerea membranelor celulare și susținerea funcției neurotransmițătorilor legată de concentrare și memorie”, a explicat medicul.
În timp ce pregătiți cina, ar trebui să aveți întotdeauna o formă de grăsime sănătoasă în farfurie. Acest lucru poate include ceva la fel de simplu ca și asezonarea unei salate cu o porție de ulei de măsline sau prepararea unui pește gras ca antreu.