Ce se întâmplă în organism dacă mănânci citrice după masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Citricele nu sunt un desert. Consumul lor poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, dar asigurați-vă că nu le mâncați imediat după masă, ci așteptați cel puțin 30 de minute, recomandă site-ul de nutriție healthshots.com.

Asigurați-vă că nu consumați portocale imediat după masă. FOTO Shutterstock
Asigurați-vă că nu consumați portocale imediat după masă. FOTO Shutterstock

Portocalele, grapefruiturile, mandarinele, lămâile etc. sunt nu doar savuroase, ci și bogate în nutrienți, mai ales în vitamina C, un antioxidant puternic care susține sistemul imunitar, ajută la formarea colagenului și la absorbția fierului, dar și la protejarea împotriva stresului oxidativ.

În plus, conțin fibre, contribuind la sănătatea digestivă prin prevenirea constipației și susținerea unui microbiom intestinal sănătos, spune dieteticianul Ekta Singhwal.

De asemenea, conțin potasiu, un element care contribuie la menținerea unui nivel sănătos al tensiunii arteriale, reducând riscul de boli cardiovasculare.

Pot ajuta chiar la promovarea senzației de sațietate și reglarea apetitului.

Citricele au și un conținut ridicat de apă, contribuind și la o bună hidratare.

Toate acestea nu înseamnă că citricele pot fi mâncate oricând de oricine. Consumul de citrice prea aproape de o masă poate cauza unele probleme anumitor persoane. 

1. Impactul acid asupra digestiei

Pentru că sunt acide, consumul lor imediat după masă poate perturba digestia pentru unele persoane, care s-ar putea confrunta cu disconfort, indigestie sau arsuri la stomac (în special cei predispuși la refluxul acid).

2. Absorbția întârziată a nutrienților

Unii compuși din citrice ar putea împiedica absorbția anumitor nutrienți atunci când fructele sunt consumate direct după masă.

Este vorba despre polifenoli, taninuri și oxalați, compușii din citrice care, deși, în general, sunt sănătoși și bogați în antioxidanți, pot forma complexe cu minerale precum calciul și fierul și reduce absorbția acestora atunci când sunt consumați în cantități mari imediat după masă.

Deși acest efect nu este semnificativ pentru majoritatea persoanelor cu o dietă echilibrată, persoanele cu deficiențe nutriționale ar trebui să fie atente la acest aspect. 

3. Fluctuația glicemiei

Deși conțin zaharuri naturale, consumul citricelor după prânz ar putea duce la creșteri rapide și scăderi ulterioare ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate contribui la senzația de oboseală sau la pofta de gustări suplimentare, spune expertul, pentru Health Shots.

4. Potențială creștere în greutate

În ciuda beneficiilor lor pentru sănătate, citricele conțin calorii. Consumul lor în exces, în special după masă, poate duce la creșteri în greutate.

6. Interacțiunea cu unele medicamentele

Eficiența unor medicamentele utilizate pentru scăderea nivelului de colesterol poate fi înfluențată atunci când sunt administrate în apropierea consumului de grapefruit.

Citricele nu se împacă bine nici cu medicamente precum nifedipina, felodipina și amlodipina, utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale și a anginei pectorale (putând duce la creșterea nivelului de medicamente în sânge).

Și ciclosporina, prescrisă în mod obișnuit după transplantul de organe, pot avea absorbția afectată.

Consumarea citricelor poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate, dar asigurați-vă că nu le mâncați imediat după masă. Așteptați 30 de minute sau o oră, recomandă healthshots.com.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite