Câtă apă trebuie să bem zilnic și ce efecte negative pot apărea dacă exagerăm
0Cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic subliniază importanța hidratării corecte pe timpul verii, mai ales că o eliminăm prin transpirație și urină. Cu toate acestea, un consum exagerat de apă poate avea și efecte negative: „Când bem prea multă apă punem inima și rinichii la efort pentru a elimina excesul de apă”, spune aceasta.

„Hidratare de vară. Trebuie să bem zilnic 2 l de lichide? Și dacă da, ce înseamnă asta? Fără mâncare putem trăi câteva săptămâni bune, fără apă nu putem supraviețui mai mult de câteva zile. Apa este un element vital și de aceea natura a pus apă în toate alimentele. În afară de apa pe care o bem ca atare, există apă în unt (15%), lapte (87%), carne și pește (70%), fructe și legume (90%). Tot apă este și ciorba, ceaiul și cafeaua, sucurile de orice fel. Doar că toate aceste lichide, spre deosebire de apă, conțin calorii”, susține Mihaela Bilic, într-o postare pe FB.
Câtă apă trebuie să consumăm zilnic?
Potrivit nutriționistului, depinde de gradul de activitate fizică, de temperatura exterioară și de caracteristicile fizice ale fiecărui individ.
„Pierdem apă zilnic prin transpirație și urină, apă ce trebuie înlocuită. E bine să bem cât mai mult apă? Nici vorbă! Cu cât bem mai multă apă, cu atât urinăm mai des! Balanța hidrică a organismului este constantă, nu decidem noi cat apă reținem în organism. Echilibrul hidric este menținut de hormoni și este puțin influențat de consumul de apă- când bem prea multă apă punem inima și rinichi la efort pentru a elimina excesul de apă”, explică medicul nutriționist.
Mihaela Bilic susține că, indiferent dacă bem lichide sau mâncăm alimente solide și semisolide, organismul știe să-și extragă din ele cantitatea de apă de care are nevoie.
Pe lângă apă, susține dr. Bilic, cel mai bun lichid de hidratare este laptele (dulce sau bătut, sana, kefir, iaurt)- conține 87% apă și toate mineralele de care organismul are nevoie. Legumele sunt și ele bogate în apă, fibre și minerale, sunt ideale pentru o masă sănătoasă pe timp de vară- proaspete sau gătite, sub formă de salate sau ciorbe.
„Ceaiul și cafeaua în varianta rece sau caldă sunt variante optime de hidratare, cu condiția să nu conțină zahăr. Și sucurile de fructe conțin multă apă, însă au și fructoză, care se transformă ușor în grăsime abdominală. Fructele sunt un desert și trebuie consumate cu moderație, mestecate ca atare, nu transformate în suc. Considerați un pahar de fresh ca fiind echivalent cu un pahar de bere! Și dacă tot a venit vorba de alcool, atenție : chiar dacă este un lichid, alcoolul deshidratează- deci pentru fiecare pahar de vin consumat, trebuie să beți 2 pahare de apă”, concluzionează Mihaela Bilic.