Beneficiile uimitoare ale unei substanţe banale din bucătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un borcănel cu bircarbonat de sodiu te poate scoate din impas în mai multe situaţii dificile FOTO Shutterstock
Un borcănel cu bircarbonat de sodiu te poate scoate din impas în mai multe situaţii dificile FOTO Shutterstock

Se foloseşte ca agent de creştere a aluatului la prepararea prăjiturilor, brioşelor, pastelor şi a pâinii. Dar acesta nu-i nici pe departe cel mai important motiv pentru care e bine să ai întotdeauna în casă un borcănel cu bicabonat de sodiu.

Denumit şi sodiu bicarbonat sau, simplu, „bicarb”, se găseşte în toate magazinele alimentare, mai mici sau mai mari, sub formă de pudră fină, inodoră. 

Are un preţ atât de mic, încât pare greu de crezut că ar avea prea multe calităţi. Şi totuşi, este atât de valoros pentru sănătate, dar şi pentru frumuseţe.

Albeşte dinţii
Compus din cristale non toxice, uşor abrazive, praful de bicarbonat de sodiu curăţă bine smalţul, îndepărtând petele gălbui. |n plus, având un pH ridicat, neutralizează acizii care atacă smalţul dentar, prevenind apariţia cariilor (de aceea în prezent este un ingredient de bază în multe tipuri de paste de dinţi).

Ameliorează arsurile retrosternale
Denumite şi pirozis, acestea se produc, de obicei, atunci când acidul clorhidric, o substanţă deosebit de corozivă, iese din stomac şi pătrunde în esofag, provocând senzaţia de arsură. Disconfortul dispare instantaneu, dacă iei o linguriţă de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă, care va transforma acidul clorhidric într-o inofensivă clorură de sodiu şi dioxid de carbon.

Tratează aftele
Badijonarea gurii cu o soluţie de bicarbonat de sodiu reprezintă un remediu eficient împotriva ulceraţiilor din cavitatea bucală: alină durerea provocată de acestea şi accelerează procesul de vindecare.

Calmează mâncărimile provocate de înţepăturile de insecte
În cazul în care te-au pişcat ţânţarii sau alte insecte, creează o pastă din bicarbonat de sodiu cu puţină apă şi aplică pe zona afectată. Aceasta poate reduce şi pruritul din varicelă.

Elimină disconfortul de după epilare
Fiind uşor alcalin, bicarbonatul de sodiu atenuează aciditatea transpiraţiei care determină apariţia iritaţiilor pielii. Aşadar, amestecă o linguriţă de bicarbonat într-o cană de apă călduţă şi tamponează pielea cu această loţiune înainte şi după epilare.

Învinge mirosurile neplăcute
Fie că e vorba de mirosul dezagrebil de transpiraţie de la subraţi, fie că vrei să scapi de alte odori nedorite, bicarbonatul de sodiu acţionează fără greş. În primul caz, tamponează zona axilelor cu o soluţie formată dintr-o linguriţă de bicarbonat şi o jumătate de pahar de apă. Această formulă poate înlocui deodorantele obişnuite, fiind un mod ecologic şi fără riscuri pentru sănătate de a-ţi păstră subraţul proaspăt. Cu aceeaşi eficienţă funcţionează şi în cazul transpiraţiei picioarelor. Dacă problema este mai gravă, poţi chiar presăra puţin praf de bicarbonat în încălţăminte.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite