Preot, despre cei care nu se pot abține de la sex în post: „Măcar să țină cont de trei aspecte”

0
Publicat:

Când vine vorba despre relații intime în post, există o serie de prejudecăți, multe puse în legătură, mai mult sau mai puțin corect, cu poruncile bisericești, iar mulți se întreabă cât de păcat e să faci sex în această perioadă.

Căderea în Păcat. FOTO Facebook Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului
Căderea în Păcat. FOTO Facebook Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Dar şi când postim, nu ajunge să ne abţinem de la diferite mâncăruri, ci trebuie să postim şi sufleteşte, arăta Sfântul Ioan Gură de Aur.

Există primejdia ca ţinând posturile rânduite de Biserică, să nu avem nici un folos. Din ce cauză? Pentru că ne ţinem departe de mâncăruri, dar nu ne ţinem departe de păcat; nu mâncăm carne, dar mâncăm sufletele celor săraci; nu ne îmbătăm cu vin, dar ne îmbătăm cu pofte trupeşti; petrecem ziua în post, dar ne uităm la lucruri ruşinoase. În felul acesta, pierdem folosul postului. De aceea, postul de mâncare trebuie însoţit de îndepărtarea de orice păcat, de rugăciune şi de luptă duhovnicească”, se arată în învățăturile sfântului (volumul „Problemele vieții” - Editura Egumenița).

Postul, despre care se spune că ne scapă de patimi şi ne dăruieşte libertatea duhovnicească, presupune abstinenţă, iar abstinenţa vizează, printre altele și relaţiile intime conjugale.

Dar cât de mare e păcatul celor care nu respectă cutuma? Este o întrebare pe buzele multor cupluri care oscilează între a ține post după toate canoanele și a avea totuși relații sexuale în timpul postului. 

„Când unul dintre soți simte necesitatea, cealaltă parte nu are voie să refuze”

Preotul Sergiu Curnic, parohul unei biserici ortodoxe din Republica Moldova, a dat o explicație interesantă cu privire la ce sunt datori să facă soții dacă nu pot renunța.

Familia are și ea niște valori, că ar trebui să se mențină și să nu se destrame. Din moment ce bărbatul cu soția sa convin că pot să postească neavând relații între ei, atunci da. În cazul în care unul dintre soți simte necesitatea aceasta trupească, atunci cealaltă parte nu are voie să refuze. În caz contrar, putem rămâne cu postul alimentar, dar se poate forma o crăpătură în familie, în care bărbatul și femeia ar privi în direcții diferite. Recomandat este ca, în cazul în care nu se pot abține, măcar să țină cont de zilele de miercuri, vineri și duminică și să se abțină.”, a explicat preotul Sergiu Curnic, la postul canal2.md.

nu este o poruncă care spune explicit că relaţiile intime în post sunt interzise, o afirmă și unii preoți români, care, de asemenea, consideră că trebuie să fie de comun acord între soţi.

Psihologul Stelian Chivu este de părere că abstinenţa sexuală în post este bună în cazul anumitor cupluri, iar în cazul altora nu este benefică, pentru că atunci când vine vorba de sex, fiecare dintre noi are propriile limitări.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite