Manifestul Taţilor pentru Alăptare, în cadrul Săptămânii Internaţionale a Alăptării: 4 din 10 bărbaţi români ar alăpta, dacă ar putea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Tăticii fac diferenţa!”, campania prin care tăticii din România sunt încurajaţi să sprijine mamele care alăptează.  FOTO
„Tăticii fac diferenţa!”, campania prin care tăticii din România sunt încurajaţi să sprijine mamele care alăptează.  FOTO

Un studiu naţional realizat de Asociaţia SAMAS arată că bărbaţii români sunt tot mai implicaţi în deciziile care ţin de alăptarea bebeluşului. Peste jumătate (54%) asistă la alăptare ori de câte ori au o ocazia şi peste 80% din ei cunosc principalele beneficii ale laptelui matern. Mai mult, 4 din 10 bărbaţi ar alăpta, dacă ar putea.

Cu toate că datele studiului comandat de Asociaţia SAMAS (prima reţea naţională de Asistenţi de Sănătate pentru Mame şi Sugari din România) arată că bărbaţii din România sunt preocupaţi de tot ceea ce presupune alăptarea, foarte puţini (numai 2 din 10) se informează într-un cadru instituţionalizat, la cursuri de pregătire perinatală.

În acest context, Asociaţia SAMAS a lansat astăzi campania „Tăticii fac diferenţa!”, pentru a semnala că şi bărbaţii pot sprijini efortul de creştere a ratei de alăptare din România, foarte scăzută, în comparaţie cu media europeană. În România, 12% dintre copii sunt hrăniţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă, aşa cum recomandă OMS; comparativ, următoarea cea mai mică rată de alăptare exclusivă din Europa este de 53%, în Irlanda. Bărbaţii joacă un rol important în succesul alăptării: femeile care au alături parteneri informaţi, care le susţin, alăptează o perioadă mai lungă, spun educatorii perinatali.

Tot astăzi, Asociaţia SAMAS lansează Manifestul tăticilor care fac diferenţa, o iniţiativă prin care invită toţi taţii din România pot să-şi demonstreze public susţinerea faţă de partenere, pentru a schimba în sens pozitiv statisticile despre alăptare.
Manifestul Taţilor pentru Alăptare poate fi semnat Aici.

Alte rezultate relevate în urma studiului online Ivox, realizat la cererea Asociaţiei SAMAS, arată că bărbaţii români sunt tot mai implicaţi în deciziile care ţin de alăptarea bebeluşului: peste jumătate (54%) asistă la alăptare ori de câte ori au o ocazia şi peste 80% dintre ei cunosc principalele beneficii ale laptelui matern. Cu toate acestea, foarte puţini bărbaţi, numai 2 din 10, se informează într-un cadru instituţonalizat, la cursuri de pregătire perinatală. Cu ocazia Săptămânii Internaţionale a Alăptării, campania „Tăticii fac diferenţa!” este menită să arate faptul că şi bărbaţii pot sprijini efortul de creştere a ratei de alăptare din România. Bărbaţii joacă un rol important în succesul alăptării. Astfel, femeile care au alături parteneri informaţi, care le susţin, alăptează o perioadă mai lungă, spun educatorii perinatali.

Ce ştiu bărbaţii din România despre alăptare?

Dacă în trecut, alăptatul era considerat un subiect tabu, care îi privea doar pe mamă şi bebeluş, lucrurile s-au mai schimbat în această privinţă. O mare parte dintre bărbaţi cunosc beneficiile laptelui matern, conform studiului amintit. Peste 80% dintre aceştia au declarat că alăptatul stă la baza formării imunităţii copilului, iar 5 bărbaţi din 10 mai ştiu şi că alăptarea scade riscul de cancer mamar la femei şi al unor afecţiuni ginecologice. O mare parte din bărbaţi cunoaşte inclusiv care este perioada de timp recomandată de medici pentru alăptare. Aproape 60% dintre participanţii la studiu ştiu că este recomandată alăptarea exclusivă până la 6 luni, în timp ce un sfert din bărbaţi au declarat că nu ştiu cât timp ar trebui să alăpteze femeile.

Cursurile de pregătire pentru viitori tătici, puţin accesate

Cu toate că o treime dintre bărbaţi consideră că subiectul implicării taţilor în procesul alăptării este „la modă” şi citesc împreună cu partenera informaţii despre schimbările care au loc în sarcină şi practici de îngrijire a copilului în primele luni de viaţă, foarte puţini apelează la ajutorul unor specialişti în domeniu, aşa cum sunt educatorii perinatali. Doar 26% dintre respondenţi au declarat că s-au informat cu partenerele despre alăptare, încă de dinainte de naştere la un curs de pregătire prenatală, şi doar 1 din 10 bărbaţi (11%) a participat la un curs de puericultură, ca să fie pregătit să îşi îngrijească bebeluşul în mod corect.
De asemenea, discuţiile despre alăptare nu sunt foarte comune în cuplu, aproape jumătate dintre participanţii la studiu (45%) au declarat că nu au discutat niciodată cu partenerele lor acest aspect, iar mai bine de jumătate dintre femeile care şi-au dorit să alăpteze (57%) nu şi-au implicat partenerii şi nu le-au cerut sfatul în această privinţă.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 201 bărbaţi, taţi cu vârste cuprinse între 25 şi 50 de ani, cu copii cu vârste între 0 şi 7 ani, în perioada 23-30 iulie 2015.

De ce renunţă româncele la alăptare şi cum pot ajuta bărbaţii

România este una din ţările cu cele mai scăzute rate ale alăptării exclusive: 12%, potrivit unui studiu efectuat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului în 2011 (faţă de media europeană de 30%, care este mică, la rândul ei). Alăptarea nu este deloc uşoară, în primele zile şi săptămâni după naştere, femeile se pot confrunta cu o serie de dificultăţi care le determină să renunţe. Principalul motiv pentru care femeile renunţă la alăptare este lipsa de informaţii teoretice şi practice: nu reuşesc să puna bebeluşul la sân cât mai repede după naştere, cred că nu au destul lapte pentru bebeluş, nu cunosc poziţiile de alăptare care să le asigure priza corectă la sân şi nu sunt ajutate să îşi pună bebeluşul corect la sân.

„În unele maternităţi, femeile au parte de ajutor din partea cadrelor medicale, dar cele mai multe, când ajung acasă, continuă să aibă nevoie de suport. Atunci, dacă nu ai un partener informat, care să te ajute cu informaţii şi cu susţinere, poţi ceda în faţa dificultăţilor ce pot apărea în timpul alăptării. Foarte interesant este faptul că peste 60% dintre solicitările pe care le primim la Asociaţia SAMAS pentru consultanţi în lactaţie, în primele săptămâni după naştere, vin de la bărbaţi. Ceea ce înseamnă că tăticii chiar pot face diferenţa”, a declarat Ana Măiţă, vicepreşedintele Asociaţiei SAMAS.

Tema de anul acesta a Săptămânii Internaţionale a Alăptării este una de mare actualitate: „Breastfeeding and work: Let`s make it work” (Alăptează şi munceşte - Este posibil!). În acest context, rolul bărbaţilor devine şi mai important, putând fi un ajutor preţios pentru femeile care încă alăptează, dar doresc să îşi reia viaţa profesională.

„Cu excepţia laptelui matern, bărbaţii le pot oferi nou-născuţilor tot ce le oferă mamele în timpul alăptării: afecţiune, căldură, îngrijire, protecţie. Însă chiar şi în ceea ce priveşte hrănirea efectivă a bebeluşului, ei pot ajuta mama să îşi reia activitatea profesională atunci când ea decide, fără ca asta să priveze bebeluşul de laptele matern. Tăticii pot să îşi hrănească bebeluşul cu lapte matern ajutând mama să colecteze regulat lapte cu ajutorul pompei de sân, chiar dacă aceasta se întoarce la locul de muncă”, a adăugat Ana Măiţă, vicepreşedintele SAMAS.

Astfel, în cadrul Campaniei „Tăticii fac diferenţa!”, organizate cu ocazia Săptămânii Internaţionale a Alăptării, Asociaţia SAMAS oferă cadou Cursul Prenatal despre Alăptare tuturor gravidelor care vin însoţite de partener sau de o altă persoană de suport de sex masculin. Înscrierile la aceste cursuri făcute cadou de Asociaţia SAMAS se vor desfăşura pe perioada Săptămânii Internaţionale a Alăptarii (1-7 August), atât pe plan local, cât şi online, prin formularul aflat la acest link.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite