Efectele benefice pe care le are asupra noastră rostirea unui simplu „Te iubesc“

0
0
Conform psihoterapeutului specializat în programare neuro-lingvistică, sentimentele de iubire au capacitatea de a ne influenţa într-o masură atât de mare încât toate cele cinci simţuri îşi măresc intensitatea. FOTO Arhivă
Conform psihoterapeutului specializat în programare neuro-lingvistică, sentimentele de iubire au capacitatea de a ne influenţa într-o masură atât de mare încât toate cele cinci simţuri îşi măresc intensitatea. FOTO Arhivă

„Te iubesc” nu este doar un simplu clişeu pe care îl spunem când suntem fericiţi, ci are o putere atât de mare încât activează întreg sistemul neurologic şi generează o stare euforică la nivelul întregului corp, este de părere psihologul Alexandru Pleşea.

Iubirea este una dintre cele mai puternice emoţii – măsurată de cercetători - pe care corpul nostru o poate manifesta, aceasta fiind coordonată de minte, după cum arată psihologul Alexandru Pleşea.

Conform psihoterapeutului specializat în programare neuro-lingvistică, sentimentele de iubire au capacitatea de a ne influenţa într-o masură atât de mare încât toate cele cinci simţuri îşi măresc intensitatea: „Gustul este altul, atingerile mai intense, privirea mai ageră şi vigilentă, auzul mai calibrat şi mirosul mai fin. Studiile declară că procesele de memorare, amintire şi inovaţie, în timpul unei relaţii de iubire devin mult mai facile şi deschizătoare de noi oportunităţi în viaţă.”

Mai mult, specialistul consideră că iubirea este singura stare care îl conduce pe om să observe ce puteri are de fapt, însă gândurile, obiceiurile şi chiar prejudecăţile noastre ne împiedică să o trăim intens şi pe termen lung.

Acesta mai spune că iubirea – ca stare – este întipărită genetic, însă mintea noastră a generat un sistem alternativ, care estompează sau remodelează iubirea. „Acest sistem alternativ construit artificial de creier, care a primit aceste învăţături de la societatea contemporană, ne împinge spre iubire unilaterală, spre iubire condiţionată şi spre orgolii în dragoste. În această stare duală în care trăim – iubirea înseamnă libertate totală / iubirea implică anumite condiţii – experimentăm confuzia, stresul şi stările de anxietate şi ne este foarte greu să vedem şi să experimentăm acest sentiment în starea lui pură. Iubirea are nevoie să fie înţeleasă ca fiind neschimbătoare, necondiţionată de gânduri, nu fluctuează şi nici nu depinde de factorii externi. Ea fiind un proces al inimii, şi nu al gândurilor. Gândurile sunt, de fapt, obişnuinţa minţii, care de cele mai multe ori distrug căsnicii, relaţii, colaborări etc”, consideră psihologul Alexandru Pleşea.

Aprobarea şi reconfirmarea sentimentelor

În opinia psihologului, dacă primul “Te iubesc” înseamnă aprobarea sentimentelor,  când rostim “Te iubesc” în timpul unei relaţii lungi, acest lucru echivalează cu o confirmare a primului “Te iubesc”. „Exponentul sau simbolul sentimentului de iubire, în toată convenţia noastră socială, este expresia “Te iubesc”, iar implicaţiile acesteia au depăşit cu mult graniţele sale iniţiale”, punctează acesta.

În acelaşi timp, psihologul afirmă că poveştile de dragoste aflate la început sunt guvernate de iubire pasională, care activează o cantitate mare de oxitocină – hormonul fericirii şi ataşamentului, iar primul “Te iubesc” pe care îl spunem persoanei dragi, va fi perceput la nivel mental ca fiind aprobarea şi acceptarea sentimentelor.

Repetarea cuvintelor «Te iubesc» transcende omul de la o stare fizică spre una pur spirituală. Cu cât repetarea cuvintelor «Te iubesc» va fi confirmată unul altuia, cu atât mai mult omul va fi readus la starea iniţială, puternică şi transcendentală pe care a avut-o la prima auzire a acestor cuvinte. Învăţarea repetării cuvintelor «Te iubesc» pentru persoanele dragi devine o expresie cu putere atât de mare, atât din punct de vedere emoţional, cât şi mental, încât poate învinge toate filtrele mentale care împiedică iubirea să se manifeste la nivelul cel mai înalt. Spuneţi-le des părinţilor, bunicilor, fraţilor, verişorilor, soţiilor, soţilor, iubiţilor şi iubitelor acest  «Te iubesc» deoarece depresiile, supărările şi toate stările negative produse de creier, pot dispărea datorită acestui mic impuls. Percepţia pe care o vedem de la cei care spun des  «Te iubesc», este construită în jurul stărilor de fericire, venită din bunăvoinţa şi ajutor nelimitat, milă, iertare şi înţelegere fără judecată, conchide psihologul Alexandru Pleşea.
Viață de cuplu


Ultimele știri
Cele mai citite