5 situaţii în care sexul se dovedeşte cel mai bun leac: de ce sunt bărbaţii mai avantajaţi decât femeile atunci când au orgasm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O stare de spirit mai bună, o inimă sănătoasă şi un somn mai liniştit, iată numai câteva dintre efectele benefice ale unei vieţi sexuale regulate.

O viaţă sexuală împlinită se răsfrânge pozitiv inclusiv a asupra sănătăţii noastre fizice şi psihice, iar cele mai importante beneficii au fost reconfirmate în cadrul unor cercetări recente.

O echipă de oameni de ştiinţă din cadrul Universităţii Curtin din Australia au analizat modul în care contactele sexuale regulate acţionează asupra sănătaţii fizice şi psihice, stabilind cel puţin 5 moduri în care activitatea fizică şi procesele chimice acţionează asupra întregului organism.

Echilibrare hormonală

Conectarea emoţională din timpul actului sexual duce la eliberarea în organism a două substanţe care fac minuni în ceea ce priveşte echilibrarea hormonală: endorfine (care este un neurotransmiţător) şi serotonină (hormon). Un efect vizibil este cel pe care îl au asupra tenului, care devine mai curat şi mai luminos. Endorfinele stimulează regenerarea celulelor pielii şi producerea colagenului, cu rol important în vindecarea urmelor lăsate de acnee şi estomparea ridurilor. De asemenea, are rol în prducerea imunoglobulinei A, anticorp care luptă împotriva diferitelor tipuri de eczeme, pzoriazis, nu numai împotriva acneei.

Un tonus mai bun

Sexul poate fi considerată şi cea mai plăcută modalitate de a face efort fizic, mai ales în cazul persoanelor sedentare. O partidă de sex prelungită este echivalentul unei sesiuni de exerciţii cardio, care duce la îmbuntăţirea tonusului. În plus, o partidă de sex de 30 de minute consumă aproximativ 100 de calorii, mai multe atunci când sunt abordate poziţii sexuale ceva mai solicitante (până la 600 în cazul partidelor de lungă durată, care implică un efort intens), conform unui studiu realizat în 2013. Totodată, creşte forţa, flexibilitatea şi tonusul muscular.

Ajută sănătatea inimii

O partidă de sex este echivalentul a 23 de minute de mers cu bicicleta, 20 de minute de aruncări cu mingea la coşul de baschet sau 15 minute de înot relaxat. Ce este însă mult mai important, sexul este un tip de activitate care acţionează benefic asupra sănătăţii inimii, pentru că scade presiunea arterială, sporeşte sănătatea cardiacă, reducând riscul infarctului.

Calmant natural: reduce stresul şi luptă împotriva depresiei

Serotonina eliberată în timpul orgasmului are efectul unui calmant natural, reducând nivelul stresului şi anxietăţii. Sexul ajută şi la diminuarea stărilor de depresie, lucru observat în timpul unui studiu în care persoane diagnosticate cu depresie care au avut activitate sexuală (în condiţiile în care persoanele depresive refuză să mai întreţină relaţii sexuale) au prezentat o îmbunătăţirea vizibilă a situaţiei psihice.

Prolactina face somnul lin, mai ales în cazul bărbaţilor

Nu în ultimul rând, un alt beneficiu confirmat se referă la faptul că sexul face şi somnul mult mai lin, mai ales în cazul celor care suferă de insomnie, graţie „cocktailului” de substanţe eliberat în timpul orgasmului, care conţine printre altele norepinefrină, serotonină, oxitocină, vasopresină şi prolactină.
Mai exact, în timpul orgasmului se produce un hormon numit prolactină, iar acesta este ne face să ne simţim relaxaţi pentru că induce o stare de somnolenţă. În cazul bărbaţilor, cantitatea de prolactină este mai mare decât în cazul femeilor, de unde şi tendinţa acestora de a adormi imediat după ce au ejaculat.


 

Viață de cupluPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite