10 motive pentru care cuplurile se despart, explicate de „Antrenorul minţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
10 motive pentru care cuplurile se despart, explicate de „Antrenorul minţii“
10 motive pentru care cuplurile se despart, explicate de „Antrenorul minţii“

Cauzele situaţiilor de criză experimentate de tot mai multe cupluri par a avea la bază dorinţe şi nevoi nebănuite. Agitaţia vieţii, rutina şi lipsa satisfacţiei duc la destrămarea relaţiei, fără ca partenerii să bănuiască motivele care au dus la infidelităţi sau abandonul relaţiei.

Odată cu creşterea gradului de complexitate a vieţii, se dezvoltă dorinţe şi nevoi nebănuite şi în cazul relaţiilor amoroase, care odinioară nu intrau în aria noastră de interes. În zilele moderne, acceptarea, înţelegerea, dragostea şi voinţa nu mai sunt apanaje ale iubirii necondiţionate, ci condiţionarea a devenit cheia în iubire, iar din acest motiv multe relaţii trec prin situaţii serioase de criză.

În opinia psihologului Alexandru Pleşea, graba în care cei doi parteneri trăiesc în zilele noastre a devenit un ritm fără încetare, fără posibilitatea de deconectare. „Ne amăgim spunând că plecăm în vacanţă pentru deconectare, dar mintea cu preocupările ei sunt tot acolo. În realitate, o astfel de vacanţă este folositoare doar trupului, însă psihicul nostru rămâne mereu în alertă, deoarece nu ştim să-l potolim, să-l liniştim. Rutina este modalitatea prin care ne responsabilizăm pentru confort şi plăcere, iar cu ea, relaţia dintre cei doi există până la un moment dat. Relaţia nu poate exista în rutină, ci poate trăi prin voinţă, unde fiecare din ce doi renunţă la el însuşi pentru celălalt. O astfel de disciplină este grea, deoarece ego-ul vine şi o demontează“, explică psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept „Antrenorul Minţii“.

Specialistul mai afirmă că relaţiile amoroase, care sunt supuse plăcerilor, confortului, încărcării egoismului sau altor interese efemere, au un înveliş fin care va dispărea odată cu primul obstacol comportamental care apare, un exemplu ar fi infidelitatea. De aceea, există o serie de cel puţin zece motive pentru care relaţiile amoroase se destramă:

1. Deschiderea sinceră către alţii şi mai puţin către partener;

2. Aşteptările continue ca partenerul să fie altfel decât este;

3. Deciziile solitare şi lipsite de argumente;

4. Sexul încărcat de fantezii şi roluri;

5. Lipsa unui scop comun, dorit de ambii;

6. Completarea virtuţilor interioare pentru ambii (de ex: ea are răbdare, el nu);

7. Lipsa de intensitate sexuală;

8. Iluzia involuntară continuă despre partener când nu este lângă tine;

9. Lipsa de afecţiune şi exprimarea trăirilor;

10. Închiderea ochilor la greşelile şi slăbiciunile altora.

„În ciuda ritmului alert de viaţă, mintea şi inima fiecăruia din cei doi parteneri au nevoie de timp, practică şi experienţe împreună, pentru a crea unitatea, cea care devine responsabilă de eliminarea motivelor de despărţire“, conchide psihologul Alexandru Pleşea.

Viață de cupluPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite