Vizită la Centrul de Aprovizionare Inteligent 5G, al Huawei, din Țările de Jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am vizitat pe 13 decembrie, centrul de aprovizionare inteligent 5G al Huawei, aflat în Waalwijk, la circa 80 de km sud de Amsterdam, Țările de Jos. După multe conferințe despre industrializarea bazată pe 5G, este prima dată când am văzut la lucru un depozit automatizat bazat pe această tehnologie.

image

Vizita a fost organizată de Huawei și Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) pentru a demonstra cum instrumentele digitale, inclusiv AI și 5G, pot crește competitivitatea industriilor globale și pot modela dezvoltarea durabilă.

Centrul este una dintre cele patru astfel de unități din întreaga lume și o componentă cheie a centrului integrat de aprovizionare în Europa al companiei. Centrele regionale de distribuție ale Huawei din Europa sunt situate în Țările de Jos și Ungaria, livrând produse personalizate, în timp util, în peste 40 de țări din UE, țări din Asia Centrală și Africa de Nord.

Evenimentul s-a desfășurat în 4 etape:

- discursuri susținute de Vicky Zhang, vicepreședinte de comunicare corporativă al Huawei și Ana Paula Nishio de Sousa, director de transformare digitală și strategii AI al UNIDO;

- prezentarea centrului de către Sandor Papp, vicepreședinte al Centrului European de Aprovizionare al Huawei;

- vizita propriu-zisă în centrul de aprovizionare inteligent 5G al Huawei;

- o discuție despre inteligența artificială aplicată în industrie avândul ca invitat pe Prof. Dr. Patrick Glauner de la Institutul de Tehnologie Deggendorf.

Vicky Zhang, vicepreședintele Corporate Communications al Huawei.
Vicky Zhang, vicepreședintele Corporate Communications al Huawei.

În timpul evenimentului, Vicky Zhang, vicepreședintele Corporate Communications al Huawei, a declarat că digitalizarea și automatizarea sunt două megatendințe din industrie și o cheie pentru viitorul nostru. Cele două tendințe ne transformă rapid viața cu noile tehnologii precum 5G, AI și cloud computing, care ne conduc către o lume mai inteligentă și cu emisii reduse de carbon. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care Huawei a devenit un partener strategic al Alianței globale AIM a UNIDO.

Ana Paula Nishio de Sousa, șeful departamentului de transformare digitală și strategii IA la UNIDO, a subliniat importanța dezvoltării durabile incluzive: „Inclusivitatea înseamnă implicarea tuturor sectoarelor societății și a nu lăsa pe nimeni în urmă. Sustenabilitatea se referă la protejarea împotriva impactului negativ asupra mediului. AIM Global urmează aceste principii. Este un parteneriat deschis pentru toată lumea, pentru sectorul public, mediul academic, guverne și asociații industriale. Este vorba de a ridica starea IA în industria de producție și de a o face incluzivă și durabilă. Sunt mândru să spun că Huawei este un membru strategic și foarte activ.”

Ana Paula Nishio de Sousa, șeful departamentului de transformare digitală și strategii IA la UNIDO.
Ana Paula Nishio de Sousa, șeful departamentului de transformare digitală și strategii IA la UNIDO.

5G joacă un rol crucial în creșterea productivității prin activarea vehiculelor autonome, controlul calității bazat pe inteligență artificială și întreținerea de la distanță asistată de AR. Pe baza tendințelor actuale, combinația dintre 5G, cloud computing și AI va fi folosită într-un număr tot mai mare de scenarii în viitorul apropiat pentru a anunța o nouă eră industrială: Industria 4.0.

Sandor Papp, vicepreședinte al Centrului European de Aprovizionare al Huawei, a declarat: „Avem patru centre de aprovizionare în lume. Suntem în unul dintre ele, care acoperă mai mult de 40 de țări din interiorul și din afara Europei. Livrăm peste jumătate de milion de metri cubi de marfă pe an. În Supply Center, o rețea privată 5G acoperă aproximativ jumătate din zonă; cel mai mare avantaj al său este latența scăzută și viteza mare.

Sandor Papp, vicepreședinte al Centrului European de Aprovizionare al Huawei.
Sandor Papp, vicepreședinte al Centrului European de Aprovizionare al Huawei.

Fiecare dispozitiv se poate bucura de o viteză de până la doi gigaocteți pe secundă. Asta înseamnă că nici măcar transmisia video nu este o problemă la acea viteză. Folosind cele mai noi tehnologii, cum ar fi AI/AR și algoritmul inteligent, putem gestiona mai rapid intrările și ieșirile și confirmările mult mai precise ale livrărilor noastre.”

În timpul vizitei în depozit, Sandor Papp, vicepreședinte al Centrului European de Aprovizionare al Huawei, și Mario Brandao, inginer automatizări, au explicat că sistemul e operațional timp de 16 ore pe zi și că plasarea produselor la raft de către roboți, are o precizie de 4 cm. Sistemul se bazează pe conectivitate 5G.

Mario Brandao, inginer automatizări.
Mario Brandao, inginer automatizări.

”Vorbim de o latență de 4 ms, ceea ce în practică oferă viteză ca pe fir. Și în privința acoperirii și stabilității 5G e mult mai bun decât Wi-Fi6” a spus Mario Brandao, inginer automatizări. Hârtiile care vin împreună cu marfa vor fi eliminate pe parcursul următorului an și toate informațiile vor fi disponibile digital (pe tablete) la oricare dintre parteneri.

După vizită, am urcat în sala de conferințe și a avut loc o dezbatere despre inteligența artificială aplicată în industrie avândul ca invitat pe Prof. Dr. Patrick Glauner de la Institutul de Tehnologie Deggendorf.  Acesta a spus: „Acum, când vine vorba de creșterea automatizării și a inteligenței artificiale în industrie, nu este vorba doar de costuri sau de a lăsa pe toată lumea fără loc de muncă. Aici în Europa, și cred că este la fel în China, există o schimbare demografică uriașă.

Prof. Dr. Patrick Glauner de la Institutul de Tehnologie Deggendorf (S).
Prof. Dr. Patrick Glauner de la Institutul de Tehnologie Deggendorf (S).

Există o lipsă de talente. Avem o societate îmbătrânită, deci nu este vorba doar despre a face lucrurile mai ieftine sau cu mai puțini oameni. Este vorba, de fapt, despre a fi capabil să faci lucruri, în condițiile în care sunt tot mai puțini oameni disponibili pentru muncă. Și inteligența artificială ne permite să compensăm acest lucru și să abordăm o societatea îmbătrânită și lipsa de talente.”

De ce e important centrul de aprovizionare inteligent 5G al Huawei din Waalwijk?

1. Este vorba de un sistem industrial automatizat operațional pe teritoriu european, care gestionează un depozit folosind conectivitate 5G, software dedicat și roboți.

2. Oamenii care lucrează acolo, în principal verifică acest sistem integrat. 

3. Sistemul face o mulțime de lucruri - primire, stocare, asamblare, ambalare, livrare etc.

4. Depozitul e operat împreună cu 6 parteneri, fapt ce arată că acest tip de industrializare automatizată nu poate exista de sine stătătoare, este nevoie de un anumit nivel de centralizare. Mai multe companii trebuie să colaboreze pentru ca Industria 4.0 să aibă rezultate. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite