VIDEO Virusul „Poliţia Română“ s-a întors – cum să scapi de el când antivirusul nu funcţionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum arată un ecran infectat cu virusul Poliţia Română FOTO Adevărul
Cum arată un ecran infectat cu virusul Poliţia Română FOTO Adevărul

Utilizatorii de calculatoare cu Windows au raportat la finalul acestui an probleme cu aşa-numitul virus Poliţia Română, care le cerea o anumită sumă de bani pentru a le debloca sistemul restricţionat în urma piratării. Ei bine, deşi există antiviruşi împotriva acestei soluţii, totul se poate rezolva şi manual.

Virusul se numeşte Trojan.Ransom.IcePol şi încă mai creează probleme, iar acum pare să fi ajuns la o versiune mai nouă. Soluţia pentru a porni calculatorul, deşi singura imagine care apare pe ecran este mesajul de avertizare fals din partea Poliţiei este utilizarea safe mode.

Pentru cei care au un antivirus, soluţiile sunt pe forumuri:

-         Safe mode cu command prompt

-         Pornirea explorer.exe

-         Rularea uneltei de la BitDefender

-         Pornirea Windows-ului şi scanarea sa.

Soluţiile manuale, exceptând cele de la producătorii de antiviruşi, una disponibila chiar de la BitDefender, abundă pe internet, iar una a fost testată chiar astăzi. Un utilizator a luat virusul, i-a apărut mesajul şi chiar dacă avea antivirus cu licenţă instalat, nu a putut scăpa de „Poliţia Română“.

Cum a scăpat? Soluţia este în clipul din articol şi funcţionează doar 48 de ore, înainte de a fi nevoiţi să reinstalăm sistemul de operare. Uneori, nici antivirusul cu licenţă şi specializat în eliminarea unui anumit virus nu poate face faţă, mai ales dacă vorbim de un virus actualizat.

În mesajul BitDefender din 14 noiembrie, când a fost lansată soluţia împotriva acestui malware, se specifica faptul că de obicei virusul cere 300 de lei. Utilizatorul care a avut probleme şi care este exemplificat în filmul realizat de adevarul.ro trebuia să plătească 400 de lei. Am putea vorbi aşadar de o nouă variantă sau de noi autori ai virusului.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite