VIDEO Nevăzătorii vor „citi“ lumea cu smartphone-ul. Aplicaţia dezvoltată de câţiva studenţi de la Politehnică, premiată la Innovation Labs

0
0

O echipă de şase studenţi de la Universitatea Politehnică din Bucureşti a creat o aplicaţie care îi ajută pe copiii nevăzători să perceapă lumea din jur.

Aplicaţia Seenesthesis a luat naştere în 24 de ore, la un hackathon organizat în primăvară şi contând pentru concursul Innovation Labs, unde  12 echipe de studenţi de la facultăţile tehnice au putut experimenta şi dezvolta o idee de produs cu ajutorul unor mentori cu experienţă din domeniul IT din România.

Programul realizat de Ştefan Alexandru, Radu Vlad, Bianca Teşilă, Alexandru Bărbătei, Laurenţiu Cojocaru şi Bogdan Bîrlădeanu este menit să-i ajute pe copiii nevăzători să înveţe cum arată diverse obiecte şi chiar să perceapă contururile şi culorile lumii înconjurătoare, cu ajutorul unui smartphone sau al unei tablete, prin sunete şi vibraţii.

Ştefan este student în anul II la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, dar s-a angajat deja la compania iRewind şi predă cursuri de programare în Android. El spune că ideea i-a venit după participarea la concursuri de şah şi după ce a văzut un clip video pe internet: „Ca să-şi dea seama cum sunt aşezate piesele, nevăzătorii pipăiau tabla. Mi-am dat seama că se pot afla multe informaţii în acest fel. Apoi am văzut un videoclip cu Daniel Kish, un bărbat orb care foloseşte ecolocaţia pentru a se deplasa prin oraş“, a spus tânărul pentru „Adevărul“.

Aplicaţia, premiată de două ori

Aplicaţia dezvoltată de echipa lui a luat premiul special la Innovation Labs şi premiul întâi la categoria Windows Phone, la Imagine Cup, organizată de Microsoft. Programul este funcţional, dar mai are nevoie de câteva finisaje înainte de a fi lansat official. O versiune de test va fi disponibilă în săptămânile următoare.

Tânărul speră să-şi facă propria companie. „Vom încerca să accesăm nişte fonduri pe educaţie şi am vorbit şi cu o companie numită Voucherry, care ia fondurile sociale de la companiile mari şi le redistribuie către diverse proiecte. Încercăm să obţinem o finanţare de la Romanian-American Foundation şi să ne găsim un spaţiu de lucru“, a mărturisit el . În prezent, speră să facă un parteneriat cu nişte şcoli pentru copii nevăzători, pentru a testa aplicaţia. „Încercăm să ajutăm lumea şi să-i facem pe oameni să-şi schimbe mentalitatea. Vrem să transformăm societatea, nu să facem proiecte capitaliste“, a declarat Ştefan Alexandru. 

Cum funcţionează Seenesthesis

Aplicaţia va putea fi instalată pe telefoanele cu Android, iOS sau Windows Phone şi are două moduri. Unul dintre ele presupune un fundal alb peste care apare o formă colorată sau un obiect. Utilizatorul trece cu degetul peste ecran şi un semnal auditiv, urmat de o vibraţie, îl anunţă atunci când ajunge la marginea obiectului, rostind numele culorii. În cel de-al doilea mod, camera foto a aparatului reduce oamenii şi obiectele la contururi albe pe fundal negru. La fel ca şi în primul mod, o voce îi anunţă pe utilizatori atunci când se ajunge la margine. Nevăzătorii îşi pot da seama astfel de obiectele din faţa lor, fără să fie nevoiţi să le atingă.

Citeşte mai multe despre proiectul Innovation Labs pe adevarul.ro. 

FOTO Viitorul Mark Zuckerberg de România? Innovation Labs a premiat cele mai bune proiecte ale studenţilor

Pre-acceleratorul pentru studenţi "Innovation Labs" a ajuns la final, iar aseară, la Tech Hub Bucureşti s-au acordat premiile pentru cele mai bune proiecte realizate de studenţi. 11 echipe s-au întrecut trei luni pentru a-şi dezvolta proiectele şi a impresiona antreprenorii din juriu.

Innovation Labs - cele mai bune idei de afaceri în IT ale studenţilor români

Hackathonul Innovation Labs a ajuns la final, iar 12 echipe merg mai departe, după o noapte în care au programat. La finalul celor 24 de ore, la prezentarea finală au rămas doar 17 echipe. “Adevărul” vă prezintă echipele câştigătoare şi ideile lor, dar şi cele şase echipe care nu au ajuns mai departe.

FOTO VIDEO Idei în miez de noapte - 20 de echipe de studenţi îşi dezvoltă aplicaţiile la hackathonul Innovation Labs de la Politehnica Bucureşti

Hackathonul “Innovation Labs” a pornit la drum ieri după-amiază, iar în timpul nopţii holul rectoratului Politehnicii Bucureşti era ocupat de zeci de laptopuri, zeci de programatori şi un murmur permanent cu idei care mai de care mai interesante. Aceasta este scurta poveste a unei nopţi la hackathon.

Tehnologie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri