FOTO Elevii nevăzători din Timişoara au putut “vedea” pentru prima dată un film artistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia Cartea Călătoare a organizat “vizionarea” filmului “Ho, ho, ho”, cu Ştefan Bănică Jr., la Liceul “Iris”, pentru nevăzători.

Copiii nevăzători de la Liceul Teoretic “Iris” din Timişoara au avut ocazia să “vadă” în premieră un film artistic. Fundaţia Cartea Călătoare a adus pentru prima dată în Timişoara un film accesibilizat, “Ho, ho, ho”, în regia lui Jesus de Cerro, cu cu Ştefan Bănică Jr., Bogdan Iancu, Pavel Bartoş, şi Alina Chivulescu în rolurile principale.

“Este un procedeu prin care pe sunetul filmului se suprapune vocea unui lector care explică ce se întâmplă în imagine. Acesta povesteşte neutru, obiectiv, strict ce se vede pe ecran. Deocamdată aceste accesibilizări pentru nevăzători se pot face doar la filme româneşti. Cele străine au nevoie de o sincronizare”, a declarat Constantin Cristache, profesor la Liceul “Iris”.

Filmele accesibilizate au ajuns deja în mai multe oraşe din România, la Bucureşti, Cluj, Arad şi Buzău. În cadrul festivalului de film TIFF, de la Cluj, filmul “Poziţia copilului” a avut parte de “povestitor” pentru nevăzători.

“Nevăzătorii sunt foarte interseaţi de aceste filme. Ei pot în sfârşit să râdă la un film, când e de râs. Imaginea este corelată cu sunetul. E un pas mare înainte. Eu am urmărit sute de filme româneşti care nu ştiu cum s-au încheiat, pentru că nu vedeam imaginea”, a mai spus  Cristache.

Dorinţa celor de la Cartea Călătoare este să permanentizeze filmele pentru nevăzători la cinematografe.

“Vor putea merge şi adulţii la cinematograf. Rămâne de rezolvat cinematograful. Cel mai bine ar fi la mall, unde există tehnică specială. Nevăzătorii primesc o cască prin care aud vocea lectorului. Vizionările nu vor fi special pentru ei, ci pot sta alături de ceilalţi oameni”, a afirmat Constantin Cristache.

În acest moment există în jur de 15 filme româneşti accesibilizate pentru nevăzători. Printre ele se află „Filantropica”, “3,2,1”, “Poziţia copilului”, „Ha, ha, ha”.

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite