REVIEW Asus VivoTab RT - hibridul Asus Transformer îmbunătăţit şi echipat cu Windows RT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asus VivoTab RT, şi tabletă, şi laptop. FOTO Adevărul
Asus VivoTab RT, şi tabletă, şi laptop. FOTO Adevărul

Asus VivoTab RT, după cum îi spune şi numele, vine cu Windows RT de la Microsoft. Este sistemul de operare gândit pentru tablete. VivoTab RT este o tabletă, dar devine uşor un laptop complet cu ajutorul tastaturii care aduce aminte de alt produs Asus, şi anume Transformer.

Înainte de toate, trebuie precizat că Windows RT nu este chiar Windows. Este ceva nou, o soluţie de mijloc cu care a venit Microsoft între Windows Phone şi Windows complet. Este optimizat, în teorie, pentru procesoarele ARM, dar pentru că nu este Windows 8, nu poţi rula aplicaţiile vechi de Windows.

Hardware

Asus VivoTab RT are un procesor Nvidia Tegra 3 cu patru nuclee tactate la 1,3GHz. Este însoţit de o memorie RAM de 2GB şi un spaţiu de stocare de 32GB care se va consuma destul de repede cu poze, videoclipuri, muzică sau aplicaţii. Faţa tabletei este dominată de ecranul de 10,1 inci cu o rezoluţie de 1.366x768 pixeli, unul dintre cele mai bune livrate pe o tabletă. Taiwanezii au făcut o treabă foarte bune cu display-ul, am spus asta şi la VivoTab Smart.

Unghiul de vizualizare este foarte bun, la fel şi nivelul de luminozitate, iar tableta răspunde fără probleme la orice atingere. Producătorul mai spune că e rezistent la amprentă, dar nu excelează la acest capitol. Deasupra ecranului este o cameră foto de 2 megapixeli pentru apeluri video. Pe spate se regăseşte camera foto de 8 megapixeli însoţită şi de un bliţ LED.

Conectivitatea este asigurată prin WiFi, Bluetooth 4.0, Near Field Communication, un port microHDMI, un cititor de carduri microSD şi un port USB proprietar. Tableta Asus VivoTab RT se conectează la Internet şi printr-o cartelă SIM. Trebuie una format microSIM, dar apoi nu este nicio problemă să ai Internet şi când n-ai WiFi.

Portul proprietar de pe tabletă nu este o problemă, Asus livrează în pachet un adaptor şi tastatura detaşabilă vine atât cu port clasic USB, cât şi cu unul proprietar. Lista de specificaţii mai este completată de un accelerometru, un giroscop şi o busolă.

Carcasă şi design

Carcasa este solidă, tableta este uşoară, iar partea de sus a capacului este dintr-un material aderent pentru a ţine tableta mai uşor în mână. Se prinde foarte uşor de tastatură şi devine un laptop a cărui autonomie este extinsă din start cu încă 16 ore, conform producătorului, pe lângă cele 8 de care e capabilă tableta. Confirm că autonomia este la fel de ridicată pe cât o laudă Asus şi acest cuplu este perfect pentru cineva care lucrează mult departe de o priză. Totuşi, tastatura nu vine neapărat direct cu tableta.

asus vivotab rt foto adevarul

Faţă de modelul Transformer, dockstation-ul este schimbat, nu se mai văd balamalele şi este puţin mai stilat. Portul USB clasic de pe tastatură este binevenit şi util dacă, spre exemplu, vrei să-ţi încarci telefonul şi n-ai altă sursă. Despre calitatea tastaturii, nimic de reproşat. Se simte ca un produs premium, touchpad-ul reacţionează foarte bine şi este precis.

După VivoTab RT şi VivoTab Smart pot spune că Asus a învăţat să aducă pe piaţă produse cu un aspect atrăgător, cu linii premium şi fără ca preţul să fie dincolo de o limită rezonabilă. VivoTab RT costă 2.600 de lei fără tastatură şi 2.900 de lei în kit complet.

Software

Sistemul de operare este Windows RT, poate nu cea mai bună soluţie cu care a venit Microsoft. Navigarea se face fără probleme, în modul clasic şi în interfaţa Modern, se descurcă decent cu aproape 10 file în browser (Internet Explorer 10), dar se simte insuficient optimizat. Spre exemplu, am dat peste o problemă când am vrut-o să închid browser-ul cu câteva file deschise. I-a luat mai mult decât ar fi trebuit pentru o experienţă de utilizare fluidă.  Iar IE 10 se încarcă mai greu în Windows RT decât în Windows 8.

Cu aplicaţia Evernote am avut câteva probleme în mod repetat: fie nu o lansa deloc, afişând doar ecranul verde, apoi închizându-se, fie se închidea când voiam să creez o notă nouă. Nu am avut aceste probleme pe VivoTab Smart. One Note, aplicaţia de la Microsoft, funcţionează foarte bine, nu a avut aceleaşi probleme ca Evernote, dar asta nu înseamnă că este o rezolvare.

Magazinul cu aplicaţii nu este prea plin, dar sunt suficiente aplicaţii gratuite (sau cu bani) care să le suplimenteze pe cele din Android sau iOS. Aici nu mă refer la tot felul de titluri populare, ci la acele 50-100 de aplicaţii orientate spre socializare, productivitate sau citit ştiri. Mai are nevoie de mult timp pentru a se umple cu aplicaţii.

Tableta vine cu Microsoft Office 2013, dar nu versiunea completă. Recomand One Note pentru notiţele rapide, este eficientă şi a rulat fără probleme pe VivoTab RT. Cei obişnuiţi cu Windows 8 şi designul său nu se vor pierde nici în Windows RT, dar sunt limite de performanţă de care se vor lovi. Este de înţeles, sistemul este abia la început, poate deveni mai bun, dar nu este un minus pentru că o tabletă vine cu acesta.

Multimedia

Camera foto nu se ridică la cei 8 megapixeli ai săi, în comparaţie cu un smartphone. Este totuşi o tabletă, iar pentru fotografii rapide sau videoclipuri de moment, pentru o anumită situaţie, oferă o performanţă medie. Cu cât are mai multă lumină, cu atât mai bune pozele sau videoclipurile. Are gradul de zgomot ridicat în condiţii de luminozitate scăzută, dar bliţul mai poate îmbunătăţi într-o anumită măsură pozele. Camera foto frontală face ceea ce ar trebui, e suficient de bună pentru videoconferinţe. Sunetul este foarte bun, mai ales în căşti, iar microfonul este eficient, nu am întâlnit probleme cu acesta.

Plusuri

  • design plăcut şi carcasă robustă, subţire, uşoară
  • ecranul oferă o luminozitate ridicată şi unghiuri bune de vizualizare
  • autonomie ridicată (a tabletei)
  • adaptor pentru conectarea unui cablu USB clasic
  • dockstation care transformă tableta într-un laptop cu ecran de 10 inci

Minusuri

  • nu există o optimizare prea bună între software şi hardware, cel din urmă pare că este depăşit de programele pe care ar trebui să le ruleze
  • aplicaţiile au probleme la pornire


Am cumpăra această tabletă?

Răspunsul la această întrebare este destul de simplu. Am apreciat la tabletă autonomia sporită şi plusul de performanţă adus de tastatură, dar dacă ar fi să aleg între VivoTab RT si VivoTab Smart aş alege-o pe cea din urmă. Windows RT este o muncă în desfăşurare, nu se simte ca un sistem de operare pregătit pentru 2013 sau pentru a concura cu Android sau iOS. Poate este hardware-ul (Windows 8 rulează pe procesoare Intel) sau poate este optimizarea, dar în acest moment tabletele cu Windows RT nu sunt produse de luat în calcul la preţul la care vin. Produsul perfect pe care l-ar putea face Asus ar fi VivoTab Smart cu tastatura de la VivoTab RT.
 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite