Americanii vor să creeze cel mai puternic motor de căutare pe care să îl folosească pentru a fi „poliţia“ Internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ai crezut vreodată că Google ştie prea multe despre tine, prin motorul său de căutare, ai crezut greşit. De la Pentagon porneşte un proiect denumit „Memex“ care va produce cel mai puternic motor de căutare online, lăsând în urmă oricare alt rival comercial.

DARPA, divizia de la Pentagon care se ocupă cu dezvoltarea tehnologiilor militare de viitor pentru SUA, a primit în grijă proiectul „Memex“ pentru a căuta, indexa şi stăpâni informaţiile de pe Internet. „[Memex va oferi DARPA] superioritate tehnologică în zona indexării şi căutării conţinutului disponibil pe web“ este scopul pentru care Pentagon investeşte în acest proiect, conform Russia Today.

Memex va fi folosit, în primă fază, pentru a combate traficul cu persoane susţinut pe forumuri, camere de chat, anunţuri publicate pe platformele de recrutare şi alte tipuri de site-uri care nu se găsesc la o simplă căutare pe Yahoo! ori Google. „[Memex - derivat din memory şi index] va depăşi obstacolele pe care le au sistemele de centralizare a datelor din prezent prin dezvoltarea tehnologiei specifice pentru a indexa şi căuta conţinutul de pe web“, se mai menţionează cu privire la acest motor de căutare.

Memex ar trebui să fie capabil să caute online şi să întoarcă rezultate precise pentru subiectele care i se dau folosindu-se, la nevoie, şi de structura limbajului natural sau de căutarea prin imagini. DARPA le-a cerut deja specialiştilor pe care i-a recrutat să dezvolte software avansat de tip „web crawler“ (care colectează datele publicate online) pentru a depista chiar şi site-uri care se protejează de astfel de programe.

Totuşi, deşi Memex porneşte cu un scop nobil la drum, e vorba de un proiect al DARPA care ţine de armata SUA. Şi vestea vine după luni bune de-a lungul cărora au tot apărut informaţii cu privire la tehnica de spionaj pe care o au la dispoziţie agenţii precum NSA sau GCHQ (din Marea Britanie). DARPA susţine că Memex nu va căuta să aibă acces la informaţii care nu sunt deja publice (dar nedescoperite). Proiectul s-ar derula pe următorii trei ani.

Află mai multe despre DARPA:

FOTO VIDEO Google domină lumea roboţilor la competiţia pentru cei mai buni umanoizi din lume

Testele prin care trec roboţii înfiorători cumpăraţi de Google

FOTO VIDEO Roboţii înfricoşători pe care i-a cumpărat Google. Viitorul are şase picioare şi pompe hidraulice

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite