Sucul de roşii face minuni pentru sănătate: ce beneficii are consumul unui pahar pe zi
0Este sezonul roşiilor, dar puţin ştiu care sunt cu adevărat beneficiile lor. Consumate sub formă de suc sau în salate, acestea ne protejează de radicalii liberi şi luptă împotriva bolilor.
Sucul de roşii este o băutură de sezon care oferă o mare varietate de vitamine, minerale şi antioxidanţi puternici. Este bogat în licopen, având beneficii impresionante pentru sănătate. Roşiile furnizează şi tiamină, niacină, vitamina B6, magneziu, fosfor şi cupru, toate necesare unei stări perfecte de sănătate. 150 de grame de roşii proaspete furnizează 2 grame de fibre, care reprezintă 7% din doza zilnică recomandată, scrie healthline.com.
Conţinutul nutriţional al sucului de roşii
Valorile nutriţionale pentru 150 de grame de roşii sunt următoarele:
- Calorii - 26,8 kcal
- Proteine - 1,3 g
- Vitamina A - 1241 UI (unităţi internaţionale)
- Vitamina C - 18.9 mg
- Vitamina E - 0,8 mg
- Vitamina K - 11,8 mcg
- Tiamina - 0,1 mg
- Niacina - 0,9 mg
- Vitamina B6 - 0,1 mg
- Acid folic - 22,3 mcg
- Acid pantotenic - 0,1 mg
- Colină - 10 mg
- Betaină - 0,1 mg
- Grăsimi - 0,3 g (0,1 g grăsimi polinesaturate, 4,5 mg acizi graşi omega-3, 119 mg acizi grăsi omega-6)
- Calciu - 14.9 mg
- Fier - 0,4 mg
- Magneziu - 16,4 mg
- Fosfor - 35,8 mg
- Potasiu - 353 mg
- Sodiu - 7,5 mg
- Zinc - 0,3 mg
- Cupru - 0,1 mg
- Mangan - 0,2 mg
- Fluor - 3,3 mcg
- Fitosteroli - 10,4 mg
- Apă - 141 g
Beneficiile sucului de roşii
Consumând un pahar (240 ml) cu suc de roşii pe zi veţi furniza organismului aproape necesarul zilnic de Vitamina C şi 22% din necesarul de Vitamina A. Această vitamină este esenţială pentru menţinerea sănătăţii ochilor, fiind un antioxidant puternic ce protejează celulele împotriva radicalilor liberi. În plus, sucul de roşii este bogat în magneziu şi potasiu - două minerale vitale pentru sănătatea inimii.
Menţine sănătatea pielii: betacarotenul protejează împotriva acţiunii nocive a radiaţiilor UV.
Întăreşte oasele: vitamina K şi calciul fortifică ţesutul osos.
Reglează nivelul glicemiei: este o sursă bogată de crom, mineral care reglează nivelul glicemiei în sânge şi inhibă pofta de dulce.
Îmbunătăţeşte vederea: vitamina A din roşii ajută la prevenirea afecţiunilor ochilor.
Menţine sănătatea părului: bogat în vitamina A, sucul de roşii fortifică firul de păr.
Ajută în lupta împotriva kilogramelor în plus: sărace în grăsimi saturate şi calorii, dar bogate în fibră şi apă, roşiile stimulează producţia hormonului numit leptină, responsabil cu controlul apetitului, reglarea metabolismului şi reducerea greutăţii corporale.