STUDIU Oamenii timizi, maeştri în descifrarea expresiilor faciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii timizi desluşesc expresiile faciale mai bine decât semenii lor. FOTO inkwellinspirations.com
Oamenii timizi desluşesc expresiile faciale mai bine decât semenii lor. FOTO inkwellinspirations.com

Experţii americani sunt de părere că persoanele ruşinoase, deşi evită contactul viziual, posedă o capacitate deosebită atunci când trebuie să desluşească anumite expresii faciale. Stările de spirit ce trădează nesiguranţa sunt cele mai uşor de identificat de către aceştia.

Rezultatele studiului au arătat că persoanele sfioase pot recunoaşte expresiile faciale ale semenilor, teama şi tristeţea clasificându-se în topul stărilor de spirit descifrate. Laura Graves O'Haver, autoarea studiului, a fost surprinsă de ultimele teorii, având în vedere că studiile anterioare dezvăluiau o ipoteză contrarie. Dacă experiementele din trecut au arătat că persoanele timide au tendinţa de a interpreta greşit expresiile faciale ale celor din jur, O'Haver a demonstrat că ei posedă, de fapt, această abilitate şi descifrează emoţiile fără prea mult efort.

„Avem tendinţa de a cataloga persoanele ruşinoase într-un mod greşit. Rezultatele studiului au arătat că există anumite puncte forte pe care aceştia le au. Poate ar trebui să ne concentrăm pe aceste calităţi“, a punctat Graves O'Haver.

Concluziile studiului coordonat de Graves O'Haver au fost expuse, în aprilie, la reuniunea Asociaţiei Americane de Psihologie din Florida. Specialista a analizat părerile a 241 de studenţi cu o medie de vârstă de 19 ani. Participanţilor le-au fost arătate 110 fotografii ce ilustrau diverse chipuri şi li s-a cerut să îşi exprime părerea faţă de fiecare imagine, utilizând calificative precum „fericit“, „trist“, „surprins“, „dezamăgit“.

Pentru a-i împărţi în două categorii, persoane timide sau oameni lipsiţi de complexe, respondenţii au fost intervievaţi şi rugaţi să evalueze anumite afirmaţii, precum „Mă simt inconfortabil la petreceri“ sau „Mi se pare dificil să cer informaţii“.

În general, oamenii au fost capabili să identifice expresiile facile cu o rată de precizie de 81%. Oamenii timizi au identificat mult mai bine stările de spirit negative în comparaţie cu ceilalţi membri ai studiului. Care este motivul din spatele acestui fenomen? Cercetătorii sunt de părere că persoanele introvertite, necomunicative, au tendinţa de a percepe totul într-o lumină negativă. Aşa se explică fenomenul potrivit căruia oamenii timizi reuşesc să identifice expresiile faciale care transmit stări de spirit negative, au conchis cercetătorii. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite