VIDEO Atlas este un robot construit ca un Terminator, dar gândit pentru a interveni în situaţiile de urgenţă

0
0
Să fie acest robot începutul unui scenariu demn de „Terminator“? FOTO Adevărul
Să fie acest robot începutul unui scenariu demn de „Terminator“? FOTO Adevărul

Darpa a creat un robot similar celor gândiţi de James Cameron în filmul „Terminator“. Se numeşte Atlas, încă nu vrea să distrugă omenirea şi a „jucat“ în primul videoclip de prezentare.

Darpa tot încearcă să producă un robot pe care să-l folosescă armata SUA sau serviciile de intervenţie în caz de catastrofe, dar până acum nu a dezvoltat decât roboţi sub formă de animale. Atlas este altceva, are mers biped şi este similar roboţilor imaginaţi în filme, notează CNET. Atlas este gândit să intervină în zonele afectate de dezastre, naturale sau nu.

Robotul Atlas este gândit să poată circula peste orice tip de teren, să-şi folosească şi mâinile pentru a înainta, dar poate căra şi lucruri care i-ar fi utile mai târziu. „Mâinile articulate şi dotate cu senzori îi vor permite lui Atlas să folosească unelte gândite pentru oameni. Atlas se poate mişca liber datorită unor sisteme hidraulice, are două mâini, picioare, dar şi cutie toracică“, se arată în comunicatul Boston Dynamics.

Darpa are în desfăşurare întrecerea Robotics Challenge pentru a descoperi acel prototip care se poate transforma într-un robot util în caz de dezastre. Până acum sunt înscrise şapte echipe, iar fiecare va primi câte un Atlas. Vor avea grijă de el şi-l vor îmbunătăţi până în decembrie, când vor începe testele în Florida.

Roboţii prezentaţi în decembrie vor trebui să poată conduce un vehicul, să poată merge pe teren denivelat, să cureţe drumul de resturi, să treacă printr-un perete sau să conecteze un furtun de apă la sursă. În videoclipul de mai jos este prezentat Atlas în starea sa de acum. Peste câteva luni se prea poate să fie un robot gata de a-i înlocui pe oameni în situaţiile periculoase.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook

Află mai multe despre proiectele Darpa:

Darpa vrea să construiască maşinării capabile să înveţe şi să evolueze pe cont propriu

VIDEO Câinele-robot al armatei americane poate face „piruete“ pe front

VIDEO Protezele bionice îi vor ajuta pe pacienţi să simtă

Știință


Ultimele știri
Cele mai citite