Darpa vrea să construiască maşinării capabile să înveţe şi să evolueze pe cont propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Computerele vor putea învăţa şi evolua pe cont propriu
Computerele vor putea învăţa şi evolua pe cont propriu

Agenţia de cercetare Darpa lucrează la un proiect care le-ar permite maşinăriilor să înveţe şi să evolueze singure, potrivit Wired.

Oamenii de ştiinţă din cadrul Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) sunt de părere că pot construi computere care pot să înveţe şi să evolueze cu ajutorul unor algoritmi special. Astfel, maşinăriile ar folosi o tehnică denumită „programare probabilistică“ care le-ar permite să parcurgă volume mari de informaţii şi să selecteze cele mai bune date.

Totuşi, construirea unor astfel de maşinării rămâne o sarcină „herculeană“, au anunţat cercetătorii. Pentru a uşura procesul, cei de la Darpa îi invită pe oamenii de ştiinţă la o conferinţă special dedicată acestui subiect. Sesiunea de discuţii va fi urmată de o perioadă de dezvoltare de 46 luni în care cercetătorii vor face cunoştinţă cu „potenţiali clienţi“.

Tehnologia va putea fi folosită în dezvoltarea unor sisteme de informaţii, supraveghere şi recunoaştere care ar fi foarte utile în industria de apărare. Mai mult, vor putea fi create aplicaţii mai precise de recunoaştere vocală şi maşini autonome.

„Scopul nostru este ca în proiectele viitoare legate de maşinăriile care învaţă să nu fie nevoie de oameni care să cunoască totul atât despre domeniul de interes dar şi despre procedeul prin care computerele ar învaţă pentru a găsi noi scopuri pentru aceste maşinării“, a declarat managerul Darpa Kathleen Fisher. Cercetătorii speră să creeze, astfel, un adevărat „boom“ al inovaţiilor, productivităţii şi eficacităţii.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite