Surprinzător de mulţi oameni cred că Pământul e plat, citând Biblia şi o carte din 1881

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cântăreţ american aproape necunoscut României a stârnit Internetul nord-american cu teoria sa: Pământul e plat. Deşi poate pare doar nedus la şcoală, el e, în fapt, o mică parte dintr-o comunitate destul de mare şi în creştere.

Pe Twitter te poţi informa sau poţi să fii ca rapperul B.o.B, să crezi că Pământul e plat şi să vrei să spui întregii omeniri ca să iasă din întuneric. Fizicianul Neil deGrasse Tyson i-a replicat, în mai puţin de 140 de caractere, că deşi crede o aşa prostie, asta nu înseamnă că nu-i poate fi apreciată muzica. N-a fost destul, căci B.o.B a continuat cu un flux de tweet-uri în care a spus că nu există niciun Pământ rotund, totul e o minciună.

Poate cel amuzant tweet a fost acesta: „(Camerele) Go Pro au lentile curbate“, a spus rapperul, explicând astfel curbura Pământului vizibilă în videoclipul săriturii lui Felix Baumgartner. Desigur că aceste camere au lentile wide, pentru a cuprinde cât mai mult, şi deformează cadrul, aşa că să nu lăsăm teoria Pământului plat să moară.

„Indiferent cât de sus ai zbura, orizontul va fi la nivelul ochilor“, a mai spus B.o.B, convins că a mai găsit un argument. Au urmat şi imagini parcă făcute în Paint, în care ar fi justificată această lipsă de rotunjimi a Pământului, iar mai spre final rapperul a compus şi o melodie. A, astronauţii şi NASA sunt paznicii adevărului, ei vor să trăim în ignoranţă. Pe lângă Pământ, el se teme că omul n-a ajuns încă pe Lună, dar aceasta e altă teorie.

Vechea Ordine Mondială voia să credem că Pământul e o bilă

În 1543, Papa s-a întâlnit cu Copernic şi cu Aristotel (destul de mort la acea vreme) şi au conturat teoria Pământului rotund. Astfel, au vrut să pună Soarele în centrul Universului, mai apoi în centrul sistemului nostru solar, iar catolicii, evreii, astronauţii şi bancherii, desigur, au păstrat acest secret sute de ani.

Lucrarea de bază a acestei teorii este „Zetetic Astronomy: Earth Not a Globe“, a lui Samuel Rowbotham, apărută în 1881. Are 430 de pagini de Pământ plat şi se pare că deşi a trecut mai mult de un secol de la apariţie se bucură de un real succes printre oameni. Iniţial, era un pamflet de 16 pagini şi a apărut în 1849. În lucrare, scriitorul demonstrează că Pământul e plat. El a murit acum 130 de ani, dar opinia lui încă e valabilă. La fel ca el, grupul îşi bazează ideea pe metoda zetetică, aceasta fiind o alternativă la ştiinţă. Aceasta presupune că observaţiile senzoriale sunt mai precise decât teoria ştiinţifică. Astfel, Pământul e plat pentru că se „simte“ plat, nu trebuie să demonstrezi nimic.

Cum ziceam, Rowbotham a scris cartea în secolul 19, astfel că a survenit şi moartea lui între timp. Totuşi, Lady Elizabeth Blount, admiratoare a operei lui, a înfiinţat Societatea Zetetică Universală şi a vrut astfel să ducă mai departe credinţa şi să continue munca maestrului. Organizaţia, care îşi baza credinţele pe o citire subiectivă a Bibliei, şi-a pierdut influenţa după Al Doilea Război Mondial şi până la urmă a dispărut. Din nefericire, a născut epigoni în prezent.

În urmă cu câteva luni, The Kernel analiza dimensiunile comunităţii care crede în această teorie. În 2014, Vice a publicat un interviu cu The Flat Earth Society, aceeaşi care există, sub o formă sau alta, de câteva decenii. Această societate deloc secretă este cea care vrea să ne zică adevărul, trebuie doar s-o ascultăm.

Internetul şi zgomotul necredinţei în minciunile Ocultei Mondiale

Noua societate a apărut în 1956, fondată de alt britanic: Samuel Shenton. Acesta a murit în 1971 şi organizaţia lui, care nu producea mai mult de un ziar cu patru pagini - „Flat Earth News“ - prea puţin amuzant şi de ignorat, a fost preluată de Charles K. Johnson. În 1984 a fost chestionat de „Newsweek“ cu privire la Pământ, iar el a spus ca dacă planeta aceasta s-ar roti în spaţiu drept bilă, n-ar exista sus şi jos. Dacă n-ar fi sus şi jos, n-ar fi putut nici Iisus să coboare din cer, din Rai. Din nefericire, teoria a fost ajutată din plin de Internet. Aşa se face că unul dintre credincişio, pe numele real Rich Hopkins, întreţine pe YouTube canalul „MrThriveAndSurvive“ şi are aproape 20.000 de abonaţi. Avea 10.000 în septembrie 2015.

„Aztecii, maiaşii, sumerienii, Biblia, Coranul, toate acestea ne arată că Pământul e plat şi că nu se mişcă. Toate!“, consideră Hopkins. Se ştie bine că aceste credinţe şi cărţi vechi sunt foarte bune chiar şi în prezent, când evoluţia ştiinţei şi cercetării este doar un moft. Înainte de teoria Pământului plat, el era un fel de vraci de secol 21 pe YouTube şi avea un grup de susţinători destul de mic. Noua teorie de care s-a îndrăgostit i-a adus şi o oarecare faimă.

În interviul Vice, societatea aceasta a fost întrebată ce spune despre celelalte planete şi ele, destul de ciudat, sferice. „Nu te adânci prea tare în sofisme. Nu înseamnă că, dacă fiecare planetă pare sferică, şi Pământul e sferic. Planeta noastră e foarte specială. În primul rând, e locuită. Şi grecii anticii credeau că Pământul e sferic, pentru că aveau impresia că fiecare corp ceresc e o sferă perfectă, inclusiv Pământul. Şi-au întărit afirmaţiile prin observaţii“, explică aceştia. Astfel, Jupiter poate fi o bilă în spaţiu, dar noi suntem pe o masă a bunătăţii şi evoluţiei potrivite.

image

Un citat la fel de interesant este următorul: „Ceea ce oamenii cred că e cel mai sudic continent e, de fapt, un zid de gheaţă care înconjoară Pământul. Acest zid de gheaţă are o înălţime de 50 de metri şi funcţionează ca un dig împotriva apelor“, susţin aceştia, ceea ce ar explica de ce nu rămânem fără apă.

Toate informaţiile de mai sus se poate să fie adevărul adevărat, Pământul să fie plat, iar noi ceilalţi să trăim în minciună. Ceea ce n-ar explica prea uşor de ce au murit oameni care credeau în rotunjimea Pământului. Despre astfel de teorişti ai conspiraţiei, Nic Sârbu a scris pentru „Caţavencii“ un articol în care a rezumat într-o frază ce se întâmplă cu ei: „Inventarea Internetului este ca zgomotul tare în filmul ăla cu Brad Pitt şi zombi: îi atrage pe toţi idioţii, care ne înconjoară de peste tot“.

Un motiv pentru care astfel de teorii au succes e plăcerea oamenilor de a fi contra credinţei generale. Într-adevăr, uneori cea generală poate fi greşită, dar nu este acesta cazul. Internetul le-a permis unor astfel de oameni să capete atenţie şi altora să preia şi dea mai departe, fără să se gândească, tot felul de teorii. Pe Facebook, Flat Earth Society are peste 10.000 de abonaţi. Nu sunt extraordinar de mulţi, dar sunt cu 10.000 de oameni mai mult decât ar trebui.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite