Fenomenul geologic care îi îngrijorează pe experți. Nu este natural, ci cauzat de activitățile umane

0
Publicat:

Un fenomen alarmant apărut în sud-vestul Statelor Unite, constând în crăpături uriașe în pământ, îi sperie locuitorii din state precum Arizona, Utah și California, potrivit Digi24.

Experții spun că fenomenul nu apare în mod natural. FOTO Twitter
Experții spun că fenomenul nu apare în mod natural. FOTO Twitter

Fenomenul nu este unul natural, ci cauzat de activitățile umane. Practic, oamenii au extras prea de multă apă din subteran, într-un ritm mai mare decât cel al refacerii rezervelor în mod natural.

Practic, pământul începe să se afunde și să se crape, iar fisurile se propagă acum pe kilometri întregi, putând afecta imobilele, drumurile și baraje.

Peste 270 de kilometri de crăpături în Arizona

Fenomenul este monitorizat de cel puțin zece ani în Arizona, unde au fost cartografiați peste 270 de kilometri de crăpături.

Acviferele alimentează aproximativ 90 la sută din sistemele de apă din Statele Unite. În unele cazuri, rezervele au scăzut atât de mult, încât ar putea dura sute sau chiar mii de ani pentru a se reface.

Cum stau lucrurile în Europa

Deși în Europa resursele de apă sunt mai puțin secătuite, îngrijorări există și aici.

„În Europa, conform unor estimări la nivelul Agenției Europene de Mediu, 65% din apa potabilă este folosită din ape subterane, și 25%, la nivel european, este folosită pentru irigații. Deci, nu chiar 90% ca în unele zone, dar asta nu înseamnă că nu apar probleme și în Europa”, a explicat Roxana Bojariu, climatolog, potrivit sursei citate.

Potrivit acesteia, îngrijorările sunt mai mari, mai ales după vara anului 2022, în zonele unde, climatic vorbind, plouă mai puțin și unde extragerea de apă din această rezervă subterană are un impact mai mare.

„E o problemă și în România, în anumite zone (...). Aceste ape subterane trebuie atent monitorizate”, a mai avertizat Roxana Bojariu.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite