Cel mai scurt test de inteligență. Are doar 3 întrebări, dar numai 17% din cei testați l-au putut rezolva

0
0

Un IQ ridicat este foarte important, mai ales într-un context profesional, iar o minte strălucită este întodeauna un atu.

Copil geniu care are o idee
Testul analizează abilitatea oamenilor de a-și folosi gândirea analitică FOTO Shuttherstock

Acest test a fost creat la celebra universitate americană Princeton, în 2005, de către psihologul Shane Frederick. A fost conceput pentru a testa capacitatea oamenilor de a se abține să răspundă instinctual, rapid. Sau, altfel spus, testează capacitatea lor de a ignora intuiția în favoarea gândirii analitice.

Acest „Test de reflecție cognitivă“ (CRT) are doar trei întrebări pentru a stabili dacă respondentul are o anumită abilitate cognitivă și anume capacitatea sau dispoziția de a reflecta la o întrebare și de a rezista impulsului de a da primul răspuns care îi vine în minte.

Totuși, rapiditatea cu care este rezolvat testul nu este complet ignorată, iar răspunsurile corecte mai rapide sunt un alt semn al unui IQ mai mare.

Întrebările nu sunt chiar atât de simple pe cât par la prima vedere; chiar și studenții de la unele universități de top din lume (inclusiv Yale și Harvard) nu au reușit să răspundă corect la toate cele trei întrebări. Doar 17% din persoanele care au făcut testul l-au rezolvat corect.

Cel mai scurt test de inteligență: întrebările

1.    O minge şi o bâtă costă împreună 1 dolar şi 10 cenți. Bâta costă cu 1 dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea?

2.    5 maşini au nevoie de 5 minute pentru a fabrica 5 obiecte. De cât timp au nevoie 100 de maşini pentru a fabrica 100 de obiecte?

3.    Pe un lac se află o zonă cu nuferi. În fiecare zi, această zonă îşi dublează suprafaţa. Dacă durează 48 de zile pentru ca nuferii să acopere tot lacul, în câte zile vor acoperi jumătate din lac?

Cel mai scurt test de inteligență: răspunsurile

1.    Majoritatea persoanelor răspund 10 cenți. Răspunsul corect este, însă, 5 cenți. O minge costă 5 cenți, bâta costă cu un dolar mai mult, deci un dolar și 5 cenți. Plus 5 cenți cât costă mingea, obținem 1 dolar și 10 cenți.

2.    Majoritatea persoanelor răspund 100 de minute. Din fericire, nu va dura atât de mult. Răspunsul corect este 5 minute. Dacă o mașină fabrică un obiect în 5 minute, înseamnă că acesta este timpul lui de fabricare. Prin urmare, va dura tot 5 minute pentru ca 100 de mașini să producă 100 de obiecte.

3.    Majoritatea persoanelor răspund 24 de zile. Răspunsul corect este 47 de zile. Dacă lacul este complet acoperit de nuferi în 48 de zile, iar suprafața de dublează în fiecare zi, ar dura doar o zi ca el să treacă de la jumătate acoperită la o suprafață total acoperită de nuferi. Deci în a 47-a zi nuferii acoperă jumătate din lac.

Știință


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri