Maimuţele, mai receptive la femele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii care au studiat maimuţele sălbatice dintr-o rezervaţie din sudul Africii au ajuns la concluzia că animalele sunt în stare să înveţe mai repede comenzile atunci când acestea le sunt demonstrate de către femele, anunţă BBC. Erica van de Waal, biolog la Universitatea Neuchatel, Elveţia, a studiat, alături de echipa sa, şase grupuri vecine de maimuţe.

Experţii le-au oferit cutii ce conţineau fructe, şi care aveau, la fiecare capăt, uşi colorate diferit. În timpul demonstraţiei, cercetătorii au blocat una dintre uşi şi au lăsat o singură variantă corectă pentru ca puzzle-ul să fie rezolvat şi pentru a se oferi accesul la recompensă - fructul plasat în interior.

Pentru trei dintre grupuri a fost folosit un mascul dominant pe post de „model", care să arate ceea ce este de făcut. Pentru celelalte trei grupuri, a fost folosit „modelul feminin". După „faza de demonstraţie", maimuţele au fost mai dispuse să încerce şi să reuşească să deschidă cutia dacă „modelul" care le arăta era o femelă. Cercetătorii spun că acesta este singurul factor care a influenţat acest proces de învăţare socială.

„Învăţarea de la femelele dominante poate fi mai avantajoasă pentru maimuţe, deoarece femelele se întorc de obicei la grupul în care s-au născut, pe când masculii tind să-şi caute partenere în alte grupuri", precizează Erica van de Waal. Femelele sunt membri de bază ai grupului, ştiu mai multe despre sursele de hrană şi au un statut social superior masculilor.

Prima dovadă

Cercetătorii spun că rezultatele reprezintă prima dovadă experimentală privind modul în care învaţă primatele în interiorul grupului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite