O artistă a cântat în fața unor doctori și a fost diagnosticată în timpul concertului: „Mi-a schimbat viața” VIDEO

0
Publicat:

Viața ni se poate schimba într-o secundă. Acesta este și cazul cântăreței și compozitoarei Jill Sobule, care în anul 2009 a trecut printr-o astfel de experiență. De la susținerea unui concert la punerea unui diagnostic nu a mai fost decât un pas, conform Newsweek.

Cu toate că vremea era călduroasă, sala din sudul Californiei, unde artista urma să susțină un concert, era plină de sute de oameni. Pe scenă nu era singură, ci era acompaniată la pian de Herbie Hancock. 

Cu chitara în mâini, artista a studiat pentru o clipă mulțimea înainte de a cânta „Where is Bobby Gentry” - un nou single de pe albumul ei, numit „California Years”, care fusese lansat cu doar șapte luni înainte de acest eveniment. 

Sobule se confrunta încă de la vârsta de 20 de ani cu un tremur al mâinilor. Foto: Arhivă
Sobule se confrunta încă de la vârsta de 20 de ani cu un tremur al mâinilor. Foto: Arhivă

„Nu auzisem până atunci”

Conform spuselor sale, acest concert era atipic atât pentru ea, cât și pentru Herbie Hancock. Ei fuseseră invitați să cânte la conferința TEDMED. În cadrul conferinței erau abordate diverse subiecte, cum ar fi modul în care genetica medicală ar putea revoluționa îngrijirea pacienților. În plus, se vorbea despre noi modalități de combatere a cancerului și despre cum protezele ar putea schimba radical viața unei persoane. 

Publicul obișnuit a fost înlocuit de doctori, savanți și lideri din industria medicală. 

„În orice caz, concertul mi-a schimbat viața”, a mărturisit cântăreața. 

La doar câteva clipe după încheierea concertului, tânăra a fost abordată de două persoane diferite. Ambele au întrebat-o dacă a fost vreodată diagnosticată cu tremor esențial. 

Nu auzisem până atunci de tremor esențial, dar întrebarea mi-a adus în atenție o mulțime de lucruri”, a declarat Jill Sobule. 

 „Îmi dădea bătăi de cap”

Jill se confrunta încă de la vârsta de 20 de ani cu un tremur al mâinilor, însă credea că este determinat de energia în exces.

Nu mă deranja de cele mai multe ori, dar, din când în când, îmi dădea bătăi de cap. De exemplu, când eram chelneriță și vărsam băuturi sau când am reușit să-mi tai o arteră de la încheietura mâinii în timp ce serveam pâine la un restaurant de lux”, a spus ea. 

Când cânt la chitară - prima mea dragoste - un mic tremur poate fi normal, așa că rareori m-am gândit că ar putea fi mai mult. Ocazional, mi se amintea, în timpul sau după un concert, că tremurul meu era vizibil pentru ceilalți, de exemplu atunci când am cântat la unul dintre talk-show-urile nocturne și mi-au arătat un prim-plan al mâinilor mele, sau când oamenii mă întrebau dacă am avut emoții după un concert”, a mai adăugat ea. 

Șirul dezvăluirilor a continuat. 

Într-o seară memorabilă, o femeie m-a abordat după un spectacol, spunându-mi că este asistent social și că dorea să vorbească cu mine despre consumul de alcool, deoarece credea că tremuratul mâinilor mele era rezultatul dezalcoolizării. 

De-a lungul anilor, am vorbit cu doctorii mei despre aceste tremurături, dar nimeni nu părea să știe despre ce este vorba. După prestația mea de la TEDMED, mi-am făcut o programare la un neurolog, care mi-a confirmat că cei care credeau că am tremor esențial aveau dreptate”, a declarat cântăreața. 

Ea a dezvăluit că până atunci nu mai auzise vreodată de această afecțiune, așa că a decis să „sape” după informații. În urma cercetărilor efectuate, Sobule a descoperit că boala poate fi transmisă de la părinți la urmașii lor. Din fericire, „nimeni din familia mea nu pare să sufere de această afecțiune”, a precizat compozitoarea. 

Timp de câțiva ani, neurologul i-a prescris medicamente pentru a-i ține sub control tremuratul. Cu toate că tratamentul a avut efectul scontat, Sobule a aflat că boala se va agrava în timp. 

 „Cele mai strălucite minți”  

În timpul pandemiei COVID, ea a sesizat că mâinile îi tremurau chiar mai mult. 

Nu mai puteam să iau medicamente, deoarece medicamentul pe care îl foloseam scădea tensiunea arterială, care în cazul meu era mică în mod natural. Dacă nu găseam o nouă metodă de a face față tremuratului, în cele din urmă nu aș mai fi putut cânta la chitara mea dragă, lucru pe care îl fac de când aveam șapte sau opt ani. 

Așa că am revenit la neurolog și am început să mă interesez de variantele pe care le aveam, inclusiv de stimularea profundă a creierului (DBS). Auzisem despre aceasta în cadrul cercetărilor mele și mă întrebam dacă aș fi fost eligibilă pentru ea. 

Știam că era nevoie de o operație pe creier, dar mi se părea o soluție bună. DBS funcționează prin trimiterea de impulsuri electrice către o anumită parte a creierului și reglează semnalele anormale ale creierului” care provocau tremuratul, a afirmat ea. 

Neurologul meu a considerat că este o variantă bună pentru mine, deoarece, în cazul în care ceva nu merge bine, din orice motiv, ar putea oricând să îndepărteze dispozitivul fără probleme.

După mai multe luni de discuții, am decis să continuăm procedura cu un dispozitiv numit Infinity DBS system de la Abbott. Era un dispozitiv care nu necesita reîncărcare și a venit cu o aplicație numită NeuroSphere Virtual Clinic, care i-ar fi permis medicului meu să facă ajustări de la distanță chiar dacă mă aflam în mijlocul Madagascarului. 

Trebuia să fiu trează în timpul operației, așa că am cântat la chitară doctorului și asistentelor pe tot parcursul procedurii. Dispozitivul a funcționat imediat” a mărturisit ea. După zeci de ani, cântăreața a reușit să scape de tremurat. 

În prezent, nu-mi mai fac griji cu privire la modul în care voi putea ține un pahar de apă sau la sacrificiile pe care ar trebui să le fac pentru a continua să cânt. 

Nu mă feresc să-mi spun povestea legată de tremorul esențial pentru că știu că îi ajută și pe alții. De când am vorbit despre acest lucru, oamenii au spus că și ei cred că ar putea avea această boală și au mers la medici pentru a cere ajutor. 

La un moment dat, am crezut că diagnosticul meu îmi va lua capacitatea de a cânta la chitară și de a cânta. Era un viitor la care nu voiam să mă gândesc”, a spus ea. 

Conform mărturisirilor sale, datorită terapiei DBS, a reușit să pună în scenă musicalul „ F--- 7th Grade”, bazat pe piesele și experiențele sale din școala generală. 

„Și când mă gândesc - nimic din toate astea nu ar fi fost posibile dacă nu mi s-ar fi cerut să cânt în cadrul unei conferințe care a reunit cele mai strălucite minți din domeniul sănătății”, a mai declarat ea. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite