Ce purtăm la primăvară: ţinute în nuanţe de galben şi accesorii cu atitudine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonul de vară-primăvară 2017 va fi unul însorit din punct de vedere vestimentar, ţinutele în nuanţe de galben regăsindu-se în multe dintre colecţiile prezentate între 16 şi 20 septembrie la Săptămâna Modei de la Londra. Rozul este, de asemenea, o altă culoare vedetă a anului viitor, alături de imprimeurile florale şi cu dungi, volanele şi cerceii supradimensionaţi

S-a încheiat şi Săptămâna Modei de la Londra, al doilea eveniment de anvergură din seria celor dedicate prezentării tendinţelor pentru primăvara şi vara anului viitor, iar opţiunile pentru sezonul cald s-au îmbogăţit şi cu viziunea designerilor care şi-au dezvăluit noile colecţii în capitala londoneză.

În zona coloristică s-au remarcat timid nuanţele de galben încă de la Săptămâna Modei de la New York, pentru ca la Londra să devină certitudine. Colecţia Versus, semnată Donatela Versace, a fost marcată de ţinute îndrăzneţe, care definesc femeia modernă, dornică să iasă în evidenţă, ajutată în acest sens şi de creaţii în culori puternice, cum este galbenul. Donatela a ales nuanţa „mango‟,  inspirată de exoticul fruct, după cum au observat editorii de modă ai publicaţiei „Vogue‟.

”Femeia Versus este o fată rea, o rebelă care încalcă reguli‟, şi-a descris creatoarea de modă piesele vestimentare tinereşti, realizate predominant în nuanţe de kaki, glaben intens şi negru, cu jachete de aviator, ghete şi sandale cu ţinte, pantaloni din piele, în mare parte inspirate de imaginea dură a motocicliştilor sau a militarilor.

moda getty images

FOTO Rochie Bora Aksu 

La polul opus, nuanţele de galben au subliniat feminitatea şi delicateţea în colecţia Bora Aksu, graţie rochiilor diafane, cu volane, din materiale transparente.

moda getty images

FOTO Emilia Wickstead

Alăturarea dintre roz şi galben a fost promovată în prezentările Emilia Wickstead, Roksanda şi J. W. Anderson, rozul pal fiind cea de-a doua culoare „vedetă‟ a sezonului viitor. 

moda getty images

FOTO Creaţie Bora Aksu 

În ambele cazuri, ideea de bază a fost sensibilitatea, subliniată până şi în cazul jachetelor din piele, îmbogăţite cu borduri din volane de mici dimensiuni.

Imprimeuri de bază: flori, dungi şi buline

Imprimeurile florale nu aveau cum să lipsească din garderoba de primăvară-vară, iar la Londra s-au regăsit atât în variante discrete, cât şi în combinaţii „gipsy-street‟, viu colorate şi în combinaţie cu aplicaţii din dantelă, ca în ţinutele regăsite la House of Holland. Perfecte pentru ţinutele comode din sezonul cald, espadrilele au fost reînviate de  brandul Paul Smith, fiind potrivite mai ales cu rochii primăvăratice şi romantice. 

moda getty images

FOTO Ţinută House of Holland 

La capitolul imprimeuri rămân pe val şi dungile, iar Mulberry a oferit un exemplu reinterpretând uniforma şcolară britanică, pe care a accesorizat-o cu genţi supradimensionate, tot de inspiraţie studenţească. 

moda getty images

FOTO Creaţie Mulberry 

Gareth Pugh a inclus dungile în viziunea sa teatrală asupra tiraniei modei, cu trimiteri stilistice dramatice la opera „Eliogabalo‟, compusă de italianul Francesco Cavalli în 1667. Alegerea lui Pugh a fost determinată de faptul că el a fost cel care a creat anul acesta costumele pentru punerea în scenă a operei amintite pe scena Operei din Paris, după cum a dezvăluit chiar designerul. „Eliogabalo‟ spune povestea unui împărat-copil din Roma antică, convins că este întruchiparea zeului-soare.

moda getty images

FOTO Gareth Pugh 

Şi imprimeurile cu buline viu colorate sau discrete se vor regăsi în garderoba estivală, temă care a fost prezentă mai ales în colecţia semnată Emilia Wickstead.

Alăturările surprinzătoare de culori au definit şi ţinutele semante de Roksanda Ilincic, creatoarea de modă cu origini sârbe, stabilită la Londra, nuanţele de roz, galben pal şi roşu fiind mixate armonios în compoziţii vestimentare comode, senzuale, fie cu pantaloni largi, fie cu rochii lungi.

moda getty images

FOTO Ţinută Roksanda

”Un cântec despre vară, aşa ar putea fi descrisă colecţia Roksanda, graţie hainelor care au eleganţa naturală a unei după-amiezi leneşe de vară, de la mijlocul lunii iulie. Designerul britanic a gândit perfect scena pentru prezentarea ei, pe fundalul unui apus de soare rozaliu”, în aprecierea editorului de modă Chioma Nnadi, pentru revista „Vogue‟.

Sexy în stil afro-şic 

Însă zilele de vară nu înseamnă numai ţinute comode şi senzuale, ci şi vestimentaţie îndrăzneaţă, sexy, care lasă trupul la vedere şi sublinază formele. Despre toate acestea a fost vorba în prezentarea Julien Macdonald, care a mizat pe rochiile scurte, mulate, argintii, din împletituri sau terminate cu franjuri.

moda getty images

FOTO Julien Macdonald

”Este o reinterpreatare a rock ’n’ roll a stilului afro-şic, care este strălucitor şi vesel. Africa mea este una în care argintiul se împleteşte cu auriul, în care găseşti la tot pasul lucruri la care nu te aştepţi”, a explicat designerul pentru revista „Vogue‟ ceea a ales să transpună pe podium. Sexy, dar în stilul anilor ’80, au fost şi creaţiile Topshop Unique sau cele de la Mother of Pearl, cu rochii mulate din vinilin, pantofi viu coloraţi şi sacouri cu mâneci extrem de lungi, aruncate nonşalant pe umeri, imagine completată de cercei mari şi strălucitori.

moda getty images

FOTO Cercei Erdem

Nu în ultimul rând, Christopher Kane a adus un tribut perioadei de recesiune din Marea Britanie a anilor ’40, când războiul a obligat femeia să devină creativă şi să rămână o prezenţă plăcută fără a avea prea multe resurse vestimentare la îndemână. Tocmai de aceea, colecţia a punctat ideea de reciclare, prin combinaţiile de materiale şi de stiluri aparent diferite, sărăcia opţiunilor fiind subliniată şi de încălţămintea de tip crocs, din plastic.

moda getty images

FOTO Christopher Kane

În ceea ce priveşte accesoriile, sezonul primăvară-vară va fi unul exuberant, cu genţi cu forme neaşteptate şi amuzante, de exemplu de pepene sau de banană, ca în cazul celor de la Charlotte Olympia. De asemenea, cele mai îndrăzneţe pasionate de modă vor avea ocazia să poarte cercei cu adevărat impresionanţi, nu numai prin dimensiunile uriaşe, în unele cazuri depăşind linia umerilor, ci şi pentru că pot fi desperecheaţi  sau doar pentru o singură ureche.


 

MagazinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite