FOTO „Băiatul-şarpe” care îşi schimbă pielea o dată la 41 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un băiat în vârstă de 16 ani din Indonezia superă de o boală dermatologică rară care îl împiedică să aibă o viaţă normală. El năpârleşte ca un şarpe, o dată la 41 de zile, iar medicii nu ştiu cum să-l trateze.

Ari Wibowo suferă de o boală rară, pentru care doctorii indonezieni nu au găsit niciun leac. Boala inflamatoare de care suferă adolescentul se numeşte eritrodermă, fiind cunoscută şi ca „sindromul omului roşu”. Pielea de pe corpul băiatului se usucă şi se exfoliază în permanenţă. De când s-a născut, Ari şi-a schimbat pielea o dată la 41 de zile. Pentru că aceasta se îngroaşă, el trebuie să intre în apă din oră-n oră, atât ziua, cât şi noaptea, şi să folosească o cremă de corp o dată la trei ore.

Fotograful Nurcholis Anhari Lubis, în vârstă de 35 de ani, l-a cunoscut pe Ari în timp ce realiza un documentar despre oameni care se nasc cu boli ciudate. El a asemănat afecţiunea băiatului cu năpârlirea şerpilor.

image

FOTO: Daily Mail


„Dacă nu se hidratează şi dacă nu-şi inmoaie pielea în apă, ea s-ar scoroji, iar corpul ar împietri şi nu ar mai putea să se mişte. Dacă nu se îngrijeşte de pielea lui o perioadă mai lungă de timp, încreţiturile din gură i se usucă şi nu ar mai fi capabil să vorbească. I s-ar usca şi sângele din corp”, a declarat Lubis, care a mărturisit şi că la naşterea lui Ari, medicii le-au spus părinţilor că nu au resursele necesare tratării bolii şi că trebuie să-l externeze. 

image

FOTO: Daily Mail

Timp de 16 ani, Ari şi familia lui au creat o rutină din a-i uda pielea pentru a-l ţine în viaţă. În ciuda bolii sale, tânărul duce o viaţă cât se poate de normală. Alimentele lui preferate sunt tăiţeii şi biscuiţii.

„Când era mic, avea probleme cu ceilalţi copii, care îl evitau pentru că era diferit. Învaţă de unul singur, pentru că şcolile nu vor să-l accepte din cauză că profesorii şi studenţii se tem ca nu cumva boala lui să fie contagioasă”, povesteşte Lubis.

image

FOTO: Daily Mail

Suferinţa băiatului a dat naştere unor supersiţii în satul lui, unii oameni crezând că mama copilului a maltratat animale când îl purta în pântece pe Ari. 

„Eu nu cred în miturile astea indoneziene, dar sunt mulţi oameni care ţin cont de ele”, mai spune fotograful, care a petrecut patru zile alături de Ari şi de familia lui. „Când m-am apropiat de el pentru şedinţa foto, a fost foarte timid, dar nu s-a simţit ruşinat şi abia aştepta să-şi spună povestea”, îşi mai aminteşte acesta.

Ari are probleme de vorbire din cauza bolii de care suferă şi nu vede cu ochiul drept, în timp ce pentru stângul foloseşte în permanenţă picături.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite