Femeile se nasc capricioase
0Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că prejudecata potrivit căreia femeile sunt mofturoase din născare conţine o doză consistentă de adevăr.
Potrivit unui studiu recent, făcut de cercetătorii suedezi, „există diferenţe majore între modul în care creierul femeilor şi cel al bărbaţilor prelucrează serotonina, aşa-numitul hormon al fericirii", notează publicaţia britanică „The Daily Mail". Dacă nivelul de serotonină este unul normal, apare sentimentul de mulţumire, odihna este de calitate, iar apetitul este redus. În schimb, în cazul în care acest hormon are un nivel scăzut, apar stările depresive.
După ce au făcut investigaţii privind nivelul de serotonină în cazul ambelor sexe, cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au ajuns la concluzia că femeile au mai mulţi receptori pentru serotonină, iar când nivelul acestei substanţe scade, din ce în ce mai mulţi încearcă să capteze hormonul. Alţi oameni de ştiinţă susţin că femeile produc mai puţină serotonină decât bărbaţii. Cercetătorii de la Universitatea din Montreal (Canada) susţin că în creierul bărbaţilor se secretă cu 52% mai multă serotonină decât în cel al femeilor, iar acest lucru ar putea fi legat de diferenţele hormonilor sexuali în funcţie de gen.
„Este un lucru ştiut că estrogenul şi testosteronul afectează comportamentul femeilor şi al bărbaţilor", susţin oficiali ai Asociaţiei Britanice de Neuroendocrinologie. Cantitatea de estrogen are un efect mai mare asupra femeilor, această substanţă stimulând receptorii pentru serotonină. Atunci când cantitatea de estrogen scade - înaintea menstruaţiei, după naştere sau la menopauză - şi nivelul de serotonină este afectat. Iar acestea sunt perioadele în care femeile sunt cel mai predispuse către depresii.