Cum te trezeşti mai uşor dimineaţa şi care sunt beneficiile de care se bucură oamenii matinali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu amânaţi niciodată alarma! FOTO Shutterstock
Nu amânaţi niciodată alarma! FOTO Shutterstock

„Mersul la culcare devreme şi trezitul dis de dimineaţă îl fac pe om sănătos, bogat şi înţelept“, obişnuia să spună Benjamin Franklin. Sigur că nu este deloc uşor să fii o persoană matinală, însă există o serie de trucuri care te pot ajuta, dar şi foarte multe beneficii care nu ar trebui trecute cu vederea.

Specialiştii Universităţii din Toronto au constatat că persoanele matinale sunt mai fericite şi mai mulţumite de viaţa lor, comparativ cu cele care se trezesc greu dimineaţa, dar sunt active seara. Gradul mai mare de fericire ar putea fi explicat prin faptul că majoritatea sarcinilor profesionale şi cotidiene trebuie îndeplinte în prima parte a zilei, iar acest lucru poate crea probleme de adaptare persoanelor care sunt active seara.

Business Insider a enumeră beneficiile trezitului de dimineaţă, dar şi câteva sfaturi preţioase pentru a reuşi să învingeţi tentaţia de a rămâne în pat chiar şi după ce vă sună alarma.

BENEFICII

Bucuria începutului de zi

Este minunat să te trezeşti şi să conştientizezi că te afli în faţa unei noi zile. Este indicat să vă creaţi un ritual de dimineaţă, care să includă mulţumiri pentru ceea ce aveţi. Vă puteţi inspira din cuvintele lui Dalai Lama: „În fiecare zi când vă treziţi gândiţi-vă aşa: «Astăzi sunt norocos să mă fi trezit, sunt viu, am o viaţă preţioasă şi nu am de gând să o irosesc. O să-mi folosesc toate resursele de energie pentru a mă dezvolta, pentru a-i iubi pe ceilalţi, pentru a învăţa lucruri noi. Voi avea gânduri bune faţă de ceilalţi, nu o să mă enervez şi nu o să gândesc lucruri urâte despre cei din jurul meu, o să-i ajut cât voi putea de mult».“

Linişte

Primele ore ale dimineţii sunt cele mai liniştite. Te poţi bucura de o pace deplină, acel timp îl poţi folosi exclusiv pentru tine, vei fi doar tu cu gândurile tale, iar sentimentul pe care îl vei simţi va fi absolut liniştitor.

Răsăritul

Oamenii care se trezesc târziu pierd una dintre cele mai frumoase realizări ale naturii – răsăritul soarelui.

Micul-dejun

Dacă te trezeşti devreme cu siguranţă vei avea suficient timp astfel încât să nu mai sari peste cea mai importantă masă a zilei. Fără mic dejun, corpul tău suferă până la prânz, când vei consuma orice lucru nesănătos. În schimb, dacă te aşezi la masă dimineaţa vei fi plin de energie întreaga zi. În plus, te poţi bucura de câteva momente în plus de linişte, citind cartea preferată sau răsfoind ziarul, şi îţi poţi bea cafeaua fără grabă.

Sport

Sigur că există şi alte momente din zi când poţi face exerciţii fizice, dar dacă alegi să faci acest lucru seara, după muncă, s-ar putea ca în program să apară altceva şi să fii nevoit să anulezi. Dimineaţa sunt şanse foarte mici să fii împiedicat să-ţi faci exerciţiile fizice.

Productivitate

Dimineaţa este cea mai productivă perioadă a zilei, când nu eşti distras de nimic altceva şi când poţi profita de ocazie pentru a-ţi stabili programul pe întreaga zi.

Traficul

Un mare avantaj al trezitului de dimineaţă este faptul că eviţi traficul îngrozitor şi poţi ajunge mai repede la birou, fără a vă enerva între timp.

TRUCURI

Nu faceţi schimbări drastice. Începi încet, trezindu-te cu doar 15-30 de minute mai devreme decât de obicei. Fă acest lucru mai multe zile la rând, iar apoi mai adaugă încă 15 minute, trebuie să fie un proces treptat până atingi timpul dorit.

MerGi la culcare mai devreme. Poate că eşti obişnuit să stai treaz până târziu, dar dacă vei continua cu acest obicei şi, în acelaşi timp, vei încerca să te trezeşti devreme, mai devreme sau mai târziu, vei renunţa la unul dintre acestea. Este ideal, chiar dacă nu îţi este somn, să te pui în pat devreme şi să citeşti până adormi.

Pune-ţi ceasul cu alarmă departe de pat, pentru că dacă e la îndemână vei cădea pradă tentaţiei de a amâna sau chiar de a opri alarma. Niciodată nu amâna alarma! Dacă pui ceasul departe de pat, vei fi nevoit să te ridici, iar apoi tot ce trebuie să faci este să rămâi treaz. Pentru asta, forţează-te să ieşi din cameră, mergi la baie şi spală-te pe faţă.

Trebuie să-ţi setezi un lucru important de făcut în fiecare dimineaţă, pentru a te simţi întotdeauna motivat să te ridici din pat imediat ce sună alarma.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite