Zig-Zag prin alfabetul vieţii cu Vladimir Găitan

0
0
Actorul Vladimir Găitan a lansat volumul „Zig-zag prin alfabetul vieţii”, la Târgul Gaudeamus
Actorul Vladimir Găitan a lansat volumul „Zig-zag prin alfabetul vieţii”, la Târgul Gaudeamus

Volumul „Vladimir Găitan. Zig-Zag prin alfabetul vieţii” a fost lansat la recent încheiata ediţie a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus. Cartea este rezultatul „unei discuţii amicale” între Maria Capelos şi cunoscutul actor şi a fost publicată la Editura All.

De la A la Z, „Zig-Zag prin alfabetul vieţii” are o structură inteersntă, pentru fiecare literă a alfabetului existând o poveste. De altfel, volumul se şi deschide cu o invitaţie în lumea poveştilor: „Mi-au plăcut întotdeauna poveştile. Dar cărui copil nu-i plac? Care copil nu se identifică cu personajele poveştilor copilăriei sale”... Poveşti care însă în timp şi-au modificat şi sensuruile şi eroii. De la A (Arborele genealogic), la B (Boală) şi C (Copilărie), alfabetul curge  fires aducând cu el diverse imagini şi episoade dintr-o viaţă ca un roman, care, cu siguranţă, merită povstită.

„Construită cu spirit ludic, ca un joc de-a alfabetul, cartea este totuşi de o mare seriozitate morală. Lectura ei îţi poate da elanul de a trăi pentru performanţă, în orice domeniu, dar şi de a te uita cu atenţie la oameni şi de a-i iubi. Simţi dorinţa de a fi şi tu mai bun după ce citeşti cartea lui Vladimir Găitan”, declară Alex. Ştefănescu despre acest volum, el fiind şi autorul prefeţei. Nu întâmplător, pentru că celebrul critic Alex. Ştefănescu a fost ani la rând coleg de clasă cu la fel de celebrul actor Vladimir Găitan, la Şcoala medie „Petru rareş” din Suceava. Pe atunci erau copii şi încă nu deveniseră celebri...

„Viitorul mare actor, căruia îi spuneam pe atunci „Duţu” (de la „Vlăduţu”), era un adolescent bine făcut, înalt şi drept, sobru, recunoscut spontan ca lider de către cei de vârsta lui. Părul roşcat şi pistruii îi dădeau un farmec în plus şi îl făceau uşor de identificat. Avea o autoritate înnăscută, confirmată şi reconfirmată de curajul şi tenacitate cu care se manifesta în orice împrejurare”. Aşa arată un portret, pe scurt, realizat de Alex. Ştefănescu, la lumina amintirilor.

La rândul său, George Stanca, în postfaţa volumului scrie: „Avem de-a face cu biografia unui mare actor, care, spre deosebire de alţii, are trează şi obiectivă conştiinţa propriei existenţe. Un destin comun unei generaţii. Ce ne separă pe semenii de generaţie este doar o meserie minunată. Aceea de actor. Adică una aflată printre slăbiciunile omeneşti ale Proniei Divine...”.

Actorul Vladimir Găitan s-a născut în 1947, la Suceava. Printre filmele în care a jucat se numără „Supravieţuitorul” (2008), „Triunghiul morţii” (1999), „Secretul lui Nemesis” (1985), „Nea Mărin miliardar” (1979), „Ultima noapte de dragoste” (1979), „Mihail, câine de circ” (1979) etc.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite