Nicolae Manolescu şi o dublă aniversare la Cafeneaua Critică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Manolescu a lansat la Gaudeamus „Istoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc” FOTO Eduard Enea
Nicolae Manolescu a lansat la Gaudeamus „Istoria literaturii române pe înţelesul celor care citesc” FOTO Eduard Enea

Criticul literar Nicolae Manolescu va participa, miercuri, de la ora 19.00, în Club A din Bucureşti, la proiectul de dezbateri culturale pe teme de actualitate Cafeneaua Critică, al cărei amfitrion este Ion Bogdan Lefter.

La ediţia recent încheiată a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, desfăşurat între 19 şi 23 noiembrie, Nicolae Manolescu a lansat o nouă versiune, mult comprimată şi substanţial reformulată, a „Istoriei critice a literaturii române” (2008), de această dată ca „Istorie a literaturii române pe înţelesul celor care citesc” (2014), ambele publicate la editura Paralela 45.

Cu această ocazie, criticul literar revine la Cafeneaua critică, la fel ca în urmă cu şase ani, când, în prima ediţie a noii serii a Cafenelei critice, a fost prezentată şi discutată în avanpremieră „Istoria critică a literaturii române”, se arată într/un comunicat de presă.

Seara va marca şi o dublă aniversare: pe 27 noiembrie, Nicolae Manolescu împlineşte 75 de ani, iar editura Paralela 45, 20 de ani de la înfiinţare.

Alături de Nicolae Manolescu va fi prezent Călin Vlasie, director general al editurii Paralela 45. Amfitrionul evenimentului va fi criticul literar Ion Bogdan Lefter.

Nicolae Manolescu, născut în 1939, este membru titular al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi fost politician. Ambasador al României la UNESCO, el este considerat drept unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani. Din 1990, Manolescu este director al publicaţiei România literară.

Nicolae Manolescu este ambasador, delegat permanent al României de pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură Paris, începând din 20 noiembrie 2006. De asemenea, Nicolae Manolescu este preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România din anul 2005, aflându-se la al treilea mandat.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Reluată în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a sărbătorit 100 de ediţii ale seriei a doua în luna mai 2013. Întâlnirile Cafenelei critice au loc la Club A din Capitală.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite