VIDEO Crulic-filmul, mai rapid decât Crulic-procesul

0
0

Drama tânărului de 33 de ani din Dorohoi, mort de foame acum doi ani într-o închisoare din Polonia, a ajuns subiect de film. Anca Damian filmează un lungmetraj despre chinurile lui Claudiu Crulic, în timp ce procesul celor trei angajaţi ai închisorii din Cracovia nu s-a finalizat.

Filmul documentar „Crulic, drumul spre dincolo" prezintă povestea reală a unui imigrant de 33 de ani din Dorohoi plecat acum trei ani la muncă în Polonia ca să strângă bani pentru o casă, dar care este acuzat că a furat portofelul cu cărţile de credit al unui judecător important din Cracovia.

Poliţia se grăbeşte să-i dea satisfacţie judecătorului, care oferă o descriere precisă a hoţului, identificându-l şi din fotografii, şi îl arestează pe presupusul infractor, Claudiu Crulic, a cărui singură vină era aceea că muncea ilegal în Polonia, şi era român.

Documentarul, o coproducţie româno-poloneză, reconstituie drama imigrantului arestat fără probe şi abandonat în închisoare de autorităţile române. Cum încercările lui de a demonstra că la data furtului nu se afla pe teritoriul statului polonez eşuează, iar Ambasada României la Varşovia nu îi acordă sprijin, Claudiu Crulic declară greva foamei.

Mărturii şocante de la cunoscuţi şi rude

După patru luni de înfometare, românul de 33 de ani moare în condiţii care amintesc de lagărele naziste. Scandalul provocat în ţară de drama tânărului au dus la demisia ministrului de externe de la acea vreme, Adrian Cioroianu, dar şi la chemarea în ţară a consulului României la Varşovia şi a ambsadorului României în Polonia.

La doi ani de la moartea lui Claudiu Crulic, procesul este tergiversat şi nu au fost găsiţi vinovaţii. În aşteptarea verdictului, regizorul Anca Damian reconstituie ultimele două luni de patimi din viaţa lui Claudiu, petrecute în detenţie. Filmările au fost deja realizate în închisoarea şi în spitalul din Cracovia. Medici şi angajaţi ai închisorii din capitala Poloniei, reprezentanţi ai autorităţilor române şi poloneze, dar şi rudele lui Claudiu Crulic vin cu mărturii şocante în acest lungmetraj.

Filmul va avea premiera anul viitor şi va conţine elemente de animaţie inedite în cinematografia românească. Acum jumătate de an, rudele au fost înştiinţate de procurorii polonezi cu privire la trimiterea în judecată a trei dintre angajaţii închisorii.

„De atunci nu mai ştim nimic. Medicul, directorul închisorii şi gardianul sunt inculpaţi pentru neacordare de ajutor unei persoane aflate în pericol de moarte. Nu ştim în ce fază este procesul şi dacă a fost vreunul tras la răspundere", a declarat Carmen Cracană, verişoara lui Claudiu.

Cei trei oficiali din cadrul spitalului penitenciarului Montelupich din Cracovia riscă până la cinci ani de închisoare. Cei trei inculpaţi au decis să pledeze nevinovat.

Rudele nu ştiu nimic de proces

Claudiu Crulic (33 de ani) şi iubita lui, Lica Tomescu, au fost arestaţi preventiv şi închişi la Montelupich în noiembrie 2007, pentru un presupus furt. Ca să-şi susţină nevinovăţia, Claudiu a intrat în greva foamei şi a scris în mai multe rânduri Consulatului român pentru a cere ajutor. El a murit două luni mai târziu în spitalul unităţii de detenţie unde a fost transferat. Tânărul cântărea mai puţin de 30 de kilograme. „Arăta ca un copil subnutrit din Africa. Dintr-un băiat sănătos, de 1,75 metri şi 80 de kilograme, rămăsese doar piele şi os. Avea doar 26 de kilograme. Era de nerecunoscut. Imaginea lui mă va urmări toată viaţa", ne-a spus Viorica Crulic, mătuşa lui Claudiu. Motivul oficial al morţii a fost că suferea de pneumonie şi de inflamare miocardică.

Caz rar în Polonia

Conform unei organizaţii neguvernamentale poloneze pentru drepturile omului, un caz similar cu cel al românului care a murit în penitenciarul din Polonia după refuzul hranei nu a mai fost întâlnit în această ţară de 20 de ani. Neglijenţa autorităţilor închisorii a culminat cu decesul lui Claudiu Crulic.

image

Una dintre fotografiile cu Claudiu Crulic

Anca Damian regizor: „Recompunem ultimele luni din viaţa lui Crulic"

„Adevărul": Cum s-a născut ideea filmului documentar?

Anca Damian: În martie 2008 eram la un festival de film în Polonia, (ironia face că participam cu un documentar despre o trupă de teatru din penitenciarele româneşti) şi am aflat de acest caz. Din prima clipă m-a atras mai ales latura umană a cazului şi mă gândeam la cumplita singurătate şi suferinţă a ultimelor luni din viaţa lui Claudiu Crulic. Am considerat, dacă se poate spune aşa, că în calitate de artist trebuie să fac acest film. Ceva este strâmb în lumea noastră, dacă oamenii pot să asiste la moartea unui om fără să-l ajute.

În ce stadiu se află proiectul?

Proiectul „Crulic, drumul spre dincolo" l-am demarat acum un an şi jumătate, şi, practic, un an am făcut documentarea, atât în România, cât şi în Polonia. Este vorba de un documentar de lungmetraj care combină filmările cu animaţia. Derularea acestui proiect pe o întindere mai mare de timp se datorează animaţiei, care implică un volum de muncă enorm. Filmul este o coproducţie româno-poloneză.

Aţi început filmările?

Da. Am fost în ultima celulă în care a stat Claudiu Crulic, în saloanele spitalului penitenciarului, în spitalul din Cracovia unde a murit, în salonul şi în camera mortuară. Sunt locuri care ne impresionează doar pentru că ştim că au calitatea de martor al unei treceri.

Pe parcursul filmărilor v-aţi izbit de reticenţa autorităţilor române şi poloneze?

Nu este un caz comod nici pentru România, nici pentru Polonia. Nu m-am aşteptat ca instituţiile implicate să fie entuziasmate de acest proiect. În Polonia am avut sprijinul Institutului Cultural Român de la Varşovia şi sprijinul coproducătorului meu, care, cu siguranţă, a facilitat accesul la instituţiile de acolo.

Cu persoanele implicate direct în acest caz aţi reuşit să vorbiţi?

În privinţa angajaţilor sistemului penitenciar, în Polonia, ca şi în România, aceştia sunt supuşi cu stricteţe unui regulament. Nu vă închipuiţi că aceşti angajaţi îşi vor exprima opinia personală, e treaba purtătorilor de cuvânt. Am stat de vorbă cu mulţi oameni care l-au cunoscut, cu ultimul medic care l-a avut în îngrijire, în spitalul Ministerului de Interne din Cracovia, şi toţi erau marcaţi, profund impresionaţi.

Cine credeţi că sunt vinovaţii?

Ancheta din Polonia a pus sub acuzare trei medici din cadrul penitenciarului şi procesul este în plină desfăşurare. A fost un drum mai anevoios de anchetă, au fost foarte multe persoane implicate în aceste cercetări şi cu siguranţă vinovaţi moral sunt mai mulţi. Medicii însă ar fi trebuit să acţioneze pentru salvarea vieţii lui, cu mult timp înainte de momentul la care au declanşat procedurile.

Sunt rudele lui Claudiu Crulic personaje în acest film?

Da, şi le mulţumesc rudelor lui Claudiu pentru sprijinul acordat, pentru timpul pe care l-au petrecut cu mine, povestindu-mi ce ştiau dânşii despre el, şi pentru faptul că au trecut peste momentele grele provocate de amintiri. Am ascultat mărturiile tuturor celor care au fost implicaţi în acest caz. Filmul este despre Claudiu Crulic şi încearcă să recompună ultimele luni din viaţa lui.

Care este mesajul transmis celor care vor vedea filmul?

Claudiu Crulic a fost un emigrant şi multe prejudecăţi cu care sunt percepuţi emigranţii au atârnat greu în defavoarea lui. A existat, desigur, bariera preconcepţiilor, pe care oriunde în lume o întâlnim, de aceea Claudiu poate fi şi el una dintre victimele emigraţiei.

Când va fi difuzată pelicula şi ce reacţii credeţi că va produce?

Va fi difuzată anul viitor. Finalizarea ei este programată pentru sfârşitul acestui an. Cred că instituţiile, autorităţile şi alte organisme inventate de societate funcţionează prin oamenii care sunt angajaţi în cadrul lor şi scopul acţiunilor lor trebuie să se îndrepte în folosul omului şi al umanităţii.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite