Venitul scriitorilor sfidează criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mai 2010–aprilie 2011, şase autori cunoscuţi au câştigat împreună 195 milioane $. James Patterson, care a câştigat 84 de milioane de dolari, apelează la „colaboratori“ care contribuie substanţial la cărţile sale.

Topul „Forbes" a fost întocmit pe baza datelor furnizate de Nielsen BookScan şi folosind cifrele de vânzări anuale oferite de „Publishers Weekly", precum şi informaţii de la agenţii şi edituri.

Într-o perioadă în care vânzarea de carte pe suport clasic, mai ales în format „copertă tare", suferă scăderi semnificative (de 23% în prima jumătate a lui 2011, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), există scriitori care se bucură de un succes financiar de invidiat, veniturile lor continuând să crească. Acest fapt se datorează, pe de o parte, adaptării la noile tehnologii de lectură şi vânzării de carte în format digital şi, pe de altă parte, drepturilor de autor ce le revin din  ecranizările pentru marele şi micul ecran.

Diversitate şi marketing

Americanul James Patterson conduce detaşat în topul „Forbes". Scriitorul este un caz notoriu: are 64 de ani, dar a publicat peste 80 de romane. Din mai 2010 până în aprilie 2011 s-a îmbogăţit cu încă 84 de milioane de dolari. Petrecând zece luni pe an în biroul său din Palm Beach, California, de unde se văd Lacul Worth şi piscina personală, prozatorul  lucrează la trei cărţi în acelaşi timp, de aceea semnează mai multe volume publicate în acelaşi an, de la romane poliţiste, organizate în serii, la cărţi pentru copii şi adolescenţi. Spre acestea din urmă s-a orientat în ultimii ani, profitând, desigur, de o modă vizibilă la tot pasul. Ceea ce nu declară Patterson în interviuri este că are la dispoziţie un grup de „colaboratori" bine plătiţi, care scriu multe dintre cărţile pe care el le finisează şi apoi le semnează, dându-le drumul spre milioanele de cititori avizi de literatură de consum.

As la capitolul „marke­ting", scriitorul profită din plin de orice ocazie de câştig şi nu-l deranjează deloc că, pentru criticii literari, rămâne „un vânzător de ketchup". Danielle Steel, „monstru sacru" al „cărţilor cu coperte roz", îl urmează la mare distanţă în ceea ce priveşte venitul obţinut în intervalul menţionat, în care autoarea de romane siropoase a câştigat 35 de milioane de dolari. Stephen King, care va lansa la toamnă un mult aşteptat roman despre asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, ocupă locul al treilea, cu un venit de 28 de milioane de dolari, fiind urmat de Janet Eva­novich, cunoscută mai ales pentru seria „Stephanie Plum", cu 22 de milioane de dolari.

J.K. Rowling sărăceşte fără e-bookuri

Stephenie Meyer, care a semnat populara serie „Amurg", vândută în milioane de exemplare în toată lumea, se clasează acum pe locul al cincilea, cu numai 21 de milioane obţinute în intervalul precizat (deşi în 2010 venitul său total s-a ridicat la 41 de milioane).

Surprinzător este că J.K. Rowling, autoarea seriei „Harry Potter", a câştigat numai 5 milioane de dolari, situaţie care se va schimba în scurt timp, spun specialiştii, imediat ce se vor putea achiziţiona e-bookuri compatibile cu orice dispozitiv digital de lectură de pe website-ul pottermore.com. Până acum, J.K. Rowling a refuzat să-şi vândă cărţile în orice format electronic.

Aşii din mânecile viitorilor câştigători

În privinţa învingătorilor de anul viitor, realizatorii topului au dat deja câteva indicii previzibile. Anul trecut, seriile „Percy Jackson" şi „Kane Chronicles" i-au adus texanului Rick Riordan 21 de milioane de dolari, iar vânzările volumelor „Jurnalul unui puşti" şi drepturile de autor au însemnat 17 milioane de dolari pentru Jeff Kinney. Cu bestsellerul „Jocurile foamei", Suzanne Collins a câştigat 10 milioane, iar ecranizarea trilogiei îi va aduce mai mult.

Topul „Forbes": câştigurile autorilor

- James Patterson - 84 de milioane de dolari;
- Danielle Steel - 35 de milioane de dolari;
- Stephen King - 28 de milioane de dolari;
- Janet Evanovich - 22 de milioane de dolari;
- Stephenie Meyer - 21 de milioane de dolari;
- J. K. Rowling - 5 milioane de dolari.

Află cum arată clasamentul scriitorilor români şi cine sunt autorii care au câştigat cei mai mulţi bani din scris

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite