Scurtmetrajul „Leagănul meşterului de sicrie“, câştigătorul trofeului NexT 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gala de premiere a Festivalului de Film NexT 2014 a avut loc luni seară, când scurtmetrajul „Leagănul meşterului de sicrie“, de Elmar Imanov, a câştigat trofeul NexT 2014, în timp ce „Colecţia de arome“, de Igor Cobileanski, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj românesc.

Gala a avut loc la Cinema Studio din Bucureşti şi a fost prezentată de Ada Solomon, directorul Festivalului Internaţional de Film NexT, şi de Yvonne Irimescu, coordonatoarea evenimentului cinematografic.

Trofeele de anul acesta din competiţia internaţională au fost disputate de 26 de pelicule din 22 de ţări. Coselecţionerii Irina Trocan şi Andrei Rus au ales dintre cele peste 1.000 de filme înscrise în festival câteva dintre cele mai provocatoare scurtmetraje recente.

Unul dintre membrii juriului de anul acesta a fost renumitul cineast britanic Peter Webber, regizorul unor filme ca "Fata cu cercel de perlă/ Girl with a Pearl Earring", cu Scarlett Johansson şi Colin Firth, nominalizat la trei premii Oscar şi zece premii BAFTA, şi "Hannibal: În spatele măştii/ Hannibal Rising". Alături de el, au jurizat competiţia internaţională, dar şi pe cea românească Karel Och (Cehia, directorul artistic al Festivalului de la Karlovy Vary), Martina Bleis (Germania, membră a comitetului de selecţie al Berlinale CoProduction Market), Julia Sinkevych (Ucraina, coordonatoarea Departamentului de Evenimente şi Proiecte internaţionale la Festivalul de Film de la Odessa), Alfonso González Aguilar (Spania, compozitor de muzică de film), Vava Ştefănescu (România, coregraf, manager cultural) şi Vlaicu Golcea (România, muzician).

Astfel, la gala de luni seară, trofeul NexT a fost câştigat de scurtmetrajul „Leagănul meşterului de sicrie/ The Swing of the Coffin Maker“, de Elmar Imanov, "o poveste plină de detalii locale, care transmite un mesaj universal. Şi un film foarte frumos filmat, plin de căldură, umanitate şi intimitate", potrivit juriului. Trofeul NexT constă în suma de 2.000 de euro, oferită de ArCuB, şi servicii digitale de laborator (postproducţie) în valoare de 2.000 de euro, din partea CineLab România.

.„Leagănul meşterului de sicrie“ este povestea unui tată care trăieşte împreună cu fiul său adult, Musa, într-o casă mică, într-un loc pustiu. Duc o viaţă solitară. Musa, întârziat mintal şi mişcându-se greoi, îl ajută pe tatăl său la muncă.

Igor Cobileanski, laureat al Galei NexT

Premiul „Cristian Nemescu“ pentru cea mai bună regie, în valoare de 1.000 de euro, bani oferiţi de ArCuB, a fost câştigat de filmul „Tin & Tina“, de Rubin Stein (Spania), pentru „un control foarte convingător asupra mediului. Folosirea îndrăzneaţă a planului secvenţă, călcând astfel pe urmele celor mai mari maeştri ai cinemaului clasic“.

„Colecţia de arome", de Igor Cobileanski, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj românesc. Potrivit juriului, pelicula este „o gură de realitate, o viziune singulară a unei lumi care s-ar putea să nu fie atât de bine cunoscută în afara regiunii sale, dar care ne poartă cu siguranţă acolo". Premiul valorează 1.000 de euro şi a fost oferit de HBO România.

Regizorul Adrian Sitaru a obţinut menţiunea specială pentru un film din competiţia naţională, cu pelicula "Excursie", „pentru prospeţime, umor şi cel mai bun scenariu“.

Premiul publicului pentru film românesc, acordat unei pelicule din competiţia naţională şi constând în suma de 500 de euro, oferită de ArCuB, precum şi în servicii de postproducţie în valoare de 3.500 de euro, oferite de Abis Studio, a fost câştigat de "Mâine, Bach...", în regia lui Mihnea Andrei Ciorică.

La sfârşitul galei NexT, Ada Solomon, directorul evenimentului, a declarat pentru Mediafax: „Toată această experienţă a fost un câştig mare pentru participanţi, pentru că au avut ocazia să se întâlnească cu producători străini, să vadă cum se pune problema, cum se discută, nu mă aştept să iasă, nu aş fi nici surprinsă dacă ar ieşi o parte din filmele acestea realizate în coproducţie“.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite