Românul Tudor Jurgiu a primit premiul al III-lea la secţiunea Cinéfondation a Festivalului de la Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Jurgiu FOTO facebook.com/tudor.jurgiu
Tudor Jurgiu FOTO facebook.com/tudor.jurgiu

Studentul român Tudor Cristian Jurgiu a primit vineri, la Cannes, Premiul al III-lea, la secţiunea Cinéfondation, pentru scurtmetrajul "În acvariu", distincţia fiind acordată la egalitate cu slovacul Matus Vizar, relatează AFP, citat de Mediafax.

Premiul I a fost acordat scurtmetrajului "Needle" ("Acul"; n.red. - o ficţiune de 21 de minute în care o adolescentă îşi face găuri în urechi în timp de părinţii ei se ceartă). Filmul este realizat de Anahita Ghazvinizadeh, o studentă de origine iraniană la Institutul de Arte din Chicago.

Premiul al II-lea i-a fost acordat belgiencei Sarah Hirtt pentru scurtmetrajul "En attendant le degel" ("În aşteptarea dezgheţului").

Secţiunea Cinéfondation este dedicată filmelor de şcoală şi a fost creată în 1998 de preşedintele festivalului de la Cannes, Gilles Jacob.

Premiul Fipresci

Unul dintre filmele favorite la Palme d'Or, "Le bleu est une couleur chaude", de Abdellatif Kechiche, a primit premiul FIPRESCI sâmbătă, la Festivalul de la Cannes, în timp ce "L'image manquante", de Rithy Panh, a primit trofeul secţiunii Un Certain Regard, potrivit site-ului evenimentului.

Trofeul Un Certain Regard a revenit filmului "L'image manquante", de Rithy Panh, în timp ce premiul juriului aceleiaşi secţiuni a fost acordat filmului 'Omar", de Abu Assad. Premiul pentru regie i-a fost acordat lui Alain Guiraudie, pentru "L'inconnu du lac", iar premiul Un certain talent a fost acordat grupului de actori din "La Jaula de Oro", de Diego Quemada -Diez. Prix de l'Avenir al secţiunii Un Certain Regard a fost acordat filmului "Fruitvale Station", de Ryan Coogler.

Premiul criticii - FIPRESCI pentru un film care a rulat în secţiunea Un Certain Regard i-a revenit filmului lui Mohammad Rasoulof "Manuscripts Don't Burn". Premiul FIPRESCI pentru un film din secţiunea paralelă Quinzaine des Realisateurs a fost acordat peliculei "Blue Ruin", de Jeremy Saulnier.

"Le bleu est une couleur chaude/ La vie d'Adele", de Abdellatif Kechiche, a primit premiul criticii de specialitate - FIPRESCI (International Federation of Film Critics) pentru un film din competiţia oficială.

Tot sâmbătă au fost anunţate premiile Juriului Ecumenic. Marele premiu i-a revenit iranianului Asghar Farhardi, pentru "Le passé/ The Past", în timp ce debutul regizoral al Valeriei Golino, "Miele", şi "Like Father Like Son", de Hirokazu Kore-eda au primit menţiuni din partea aceluiaşi juriu.

Vineri au fost acordate premiile secţiunii Quinzaine des Realisateurs. Astfel, premiul Art Cinema oferit de Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai (CICAE) a fost acordat filmului "Les Garçons et Guillaume, à table !/Me Myself and Mum", de Guillaume Gallienne (Franţa).

Premiul Europa Cinemas a fost acordat filmului "The Selfish Giant/ Le Géant Egoïste", de Clio Barnard (Marea Britanie), în timp ce premiul Société des auteurs et compositeurs dramatiques (SACD) a fost acordat peliculei "Les Garçons et Guillaume, à table !/ Me Myself and Mum" de Guillaume Gallienne (Franţa). O menţiune specială a revenit peliculei "Tip Top" de Serge Bozon (Franţa).

Premiul Illy pentru scurtmetraj a revenit filmului "Gambozinos Dahus/ A Wild Goose Chas", de João Nicolau, în timp ce o menţiune specială la aceeaşi categorie a revenit peliculei "Pouco mais de um mês/ Un peu plus d'un mois", de André Novais Oliveira.

În timpul ceremoniei de vineri, cineastei Jane Campion i-a fost acordat trofeul Carrosse d'Or.

Un premiu simpatic al festivalului, Palm Dog - decernat pentru excelenţa în arta actoriei a unui reprezentant al rasei canine -, i-a revenit pudelului Baby Boy din "Behind the Candelabra", de Steven Soderbergh.

Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se încheie astăzi, cu marea gală de decernare a premiilor. Cristian Mungiu este, anul acesta, primul cineast român membru al juriului care va acorda marele trofeu al festivalului, Palme d'Or.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite