Regizorul Luk Perceval, creatorul spectacolului The Front, invitat special în Festivalul Naţional de Teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luk Perceval
Luk Perceval

Cunoscutul regizor belgian Luk Perceval a sosit în Bucureşti, în calitate de invitat special al Festivalului Naţional de Teatru. Reprezentaţia unică a spectacolului FRONT / „Frontul”, montat de Luk Perceval, va avea loc pe 27 octombrie, începând cu orele 20.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Directorul artistic al Festivalului, Marina Constantinescu a invitat în ediţia din acest an unul dintre cele mai reprezentative  spectacole create de Luk Perceval. Regizorul a pus în scenă în stagiunea trecută la Thalia Theatre Hamburg – Germania un impresionant spectacol, intitulat „FRONT” / „Frontul” – creaţie teatrală a anului 2014 care a marcat teatrul european prin modul profund în care tratează o temă cheie a lumii în care trăim: războiul şi efectele lui asupra fiinţei umane.

„Războiul e un soi de febră. Nimeni nu şi-l doreşte, dar deodată e acolo. Noi nu l-am vrut, ceilalţi spun că nici ei – şi cu toate astea jumătate din glob e implicată în război.” (Erich Maria Remarque, Nimic nou pe frontul de vest)

Plecând de la personajele lui Remarque din romanul citat, de la cele ale ale lui Henri Barbusse din Focul şi de la alte diferite scrieri literare şi istorice, FRONT îşi plasează acţiunea în Belgia, în perioada 1914 – 1918. În tranşee opuse, francezi, englezi, belgieni şi nemţi stau la o distanţă de 100 de metri unii faţă de alţii, se împuşcă, se îngroapă, sunt înconjuraţi de şobolani, păduchi, mizerie şi foamete. Un spectacol creat în patru limbi diferite, care expune punctul de vedere al soldaţilor din linia întâi a frontului. După 100 de ani de la încetarea focului, regizorul flamand îşi transpune cei 11 actori, precum şi pe spectatorii rămaşi fără suflare în universul apocaliptic al Primului Război Mondial.


Reprezentaţia unică a spectacolului FRONT / „Frontul” va avea loc pe 27 octombrie, începând cu orele 20.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti. Durata spectacolului: 2h (fără pauză).

Luk Perceval va avea, de asemenea, în perioada şederii sale la Bucureşti o întâlnire cu zece tineri actori români – în cadrul atelierului de creaţie susţinut de artist, intitulat „Peace for the monkey mind” / „O minte liniştită, perfect concentrată”, în care experimentatul regizor va încerca să împărtăşească propriile soluţii, rezultate dintr-o intensă experienţă artistică, pentru o îmbinare armonioasă între tehnici de yoga şi lucrul cu actorii pe texte de William Shakespeare şi Jon Fosse. Actorii ce se vor bucura de această întâlnire specială sunt: Mihai Bisericanu, Lia Bugnar, Antoaneta Cojocaru, Alexandra Fasolă, Radu Iacoban, Conrad Mericoffer, Crina Mureşan, Gabriel Răduţă, Mihai Smarandache, Alin State.
Atelierul condus de Luk Perceval se va desfăşura între 27-30 octombrie, la Sala Arcelor, Centrul Cultural ARCUB, Gabroveni, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite