Nicolae Breban, de neoprit: Ambasadorul Poloniei „trebuie să îşi retragă afirmaţiile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Breban i-a trimis o scrisoare ministrului de Externe al Poloniei, Grzegorz Schetyna, menţionând că a fost neplăcut surprins de faptul că ambasadorul Poloniei, Marek Szczygieł, a interpretat impropriu enunţul său referitor la Horia-Roman Patapievici. Scriitorul român solicită ca diplomatul să îşi retragă afirmaţiile.

Scriitorul şi academicianul Nicolae Breban a reacţionat după ce ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti, Marek Szczygieł, a spus, într-o scrisoare transmisă preşedintelui Institutului Cultural Român (ICR), Radu Boroianu, că a fost neplăcut surprins de declaraţia lui Breban referitoare la Horia-Roman Patapievici, cerând ca pe viitor reprezentanţii ICR să nu îi mai pună ţara într-o lumină falsă.

Astfel, la rândul său, Nicolae Breban a adresat o scrisoare deschisă ministrului de Externe al Poloniei, Grzegorz Schetyna, în care îl roagă ca, în înalta calitate pe care o are, să îi ceară ambasadorului Marek Szczygieł să îşi retragă afirmaţiile tendenţioase şi să îşi ceară scuze pentru acţiunea sa. Scrisoarea deschisă a fost transmisă, vineri, şi agenţiei Mediafax de reprezentanţii lui Nicolae Breban. Aceştia au precizat că textul scrisorii va fi transmis în limba engleză şi direct ministrului de Externe al Poloniei.

Totodată, această scrisoare a fost remisă ministrului de Externe al României, Bogdan Aurescu, şi preşedintelui Institutului Cultural Român (ICR), Radu Boroianu, potrivit reprezentanţilor lui Nicolae Breban.

În această scrisoare, Nicolae Breban spune că a fost "foarte neplăcut surprins" să citească declaraţia ambasadorului Marek Szczygieł.

"Precizez că n-am reprezentat, nici nu reprezint ICR. N-am afirmat niciodată enormitatea conform căreia «în Polonia cineva poate fi împuşcat pentru exprimarea unor păreri sau aprecieri privind subiecte istorice». Am fost foarte neplăcut surprins de faptul că un ambasador, care are datoria nuanţelor, a putut interpreta atât de impropriu enunţul meu, care reprezintă o comparaţie între popoarele român şi polonez. E posibil ca acea comparaţie să nu fi fost inspirată, caz în care îmi exprim regretul, dar în nici un caz ea nu avea sensul unei acuzaţii la adresa statului polonez, precum că nu ar respecta libertatea de exprimare şi că «în Polonia cineva poate fi împuşcat pentru exprimarea unor păreri sau aprecieri privind subiecte istorice». Din contră, era vorba de o sugestie admirativă la adresa patriotismului arătat în istorie de poporul polonez", spune Nicolae Breban.

"N-am spus nimic de dl Liiceanu. Cu toate acestea, dl Liiceanu minte fără jenă, afirmând că l-aş fi atacat, lezându-mi astfel imaginea publică", spune Breban. Scriitorul mai afirmă că în campania calomnioasă împotriva sa şi a Academiei Române s-a implicat şi Radu Boroianu, preşedintele ICR.

"Faptul că în contextul campaniei calomnioase împotriva mea şi a Academiei Române, duse de dnii Liiceanu şi Patapievici (campanie, în care s-a implicat în chip regretabil şi dl R. Boroianu, de curând devenit preşedinte al ICR), care mă acuză că eu aş «incita la uciderea lor» într-o şedinţă a secţiei de Lingvistică şi Literatură a Academiei Române, dl ambasador îşi exprimă admiraţia în ceea ce-i priveşte, constituie o susţinere implicită a calomniei şi o tacită acceptare a scabrozităţilor scrise de dl Patapievici despre istoria, identitatea şi limba poporului român. Or, un asemenea comportament este incompatibil cu statutul unui ambasador şi aruncă o pată peste politica externă a unei ţări care se bucură de multă simpatie în România şi în cărţile mele", mai spune Nicolae Breban în scrisoarea deschisă adresată ministrului de Externe al Poloniei.

De cealaltă parte, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygieł (foto jos), a spus, într-o scrisoare către preşedintele ICR, Radu Boroianu, că a fost neplăcut surprins de declaraţia lui Nicolae Breban referitoare la Horia-Roman Patapievici, cerând ca pe viitor reprezentanţii ICR să nu îi mai pună ţara într-o lumină falsă.

ambasadorul poloniei la buc
"Am fost foarte neplăcut surprins să citesc declaraţia domnului Nicolae Breban, preşedintele Consiliului consultativ al ICR, preluată în masă de presa din România, conform căreia în Polonia cineva poate fi împuşcat pentru exprimarea unor păreri sau aprecieri privind subiecte istorice. Consider nepotrivit ca persoane de calibrul domnului Breban, care se bucură de autoritate şi care reprezintă o instituţie precum ICR, să recurgă în discuţia purtată la nişte argumente atât de absurde şi evident neadevărate. Acest gen de acuzaţii la adresa Poloniei nu fac onoare unui scriitor, membru al respectatei Academii Române. Polonia reprezintă de mulţi ani un exemplu de ţară în care domină libertatea nestingherită de exprimare, garantată direct prin constituţie. Acest lucru este demonstrat de însăşi poziţia înaltă a ţării noastre în clasementele internaţionale referitoare la libertatea presei", a spus ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti, Marek Szczygieł.

Ambasadorul Marek Szczygieł a mai spus că pe scriitorii Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici nu îi ameninţă niciun pericol în Polonia.

"Domnii Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici, pentru care am un enorm respect, se află printre cei mai străluciţi intelectuali români, sunt persoane cunoscute şi respectate şi în Polonia. Vă asigur, domnule Boroianu, că în ţara mea nu-i ameninţă niciun pericol. Am totodată rugămintea ca pe viitor, în fervoarea dezbaterilor publice, reprezentanţii ICR să nu mai folosescă argumente care să-mi pună ţara, atât de apropiată României, într-o lumină nefavorabilă şi falsă", a precizat ambasadorul Marek Szczygieł.

Pe de altă parte, preşedintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu (foto jos), i-a transmis la rândul său o scrisoare ambasadorului Poloniei, Marek Szczygiel, privind faptul că ICR s-a distanţat public de discursul lui Nicolae Breban, "care nu a fost şi nu este preşedinte onorific al Consiliului consultativ" al Institutului.

image
"(...) Institutul Cultural Român şi eu, personal, ne-am detaşat public de intempestiva prezenţă şi declaraţie a domnului academician Nicolae Breban. Cu toate remarcabilele sale calităţi de scriitor şi intelectual, prin atitudinea sa surprinzătoare, Nicolae Breban nu mai poate intra în viziunea integratoare a unei instituţii de diplomaţie publică, mai ales culturală. Poziţia noastră s-a referit la întregul domniei sale discurs incriminatoriu, nu doar la citarea Poloniei, şi a fost făcută publică de acum două săptămâni... Domnul Nicolae Breban nu a avut răgazul să ne devină colaborator, a ratat această şansă! Vă asigur, domnule ambasador, de preţuirea deosebită ce o port dintotdeauna Poloniei şi poporului polonez, exemplu de curaj şi de unitate naţională, de respect al valorilor şi pentru mine, şi pentru toţi colaboratorii mei", a spus Radu Boroianu în scrisoarea adresată ambasadorului Marek Szczygieł.
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite