Lumea a cântat „Christos a Înviat!“ în biserică, la căpătâiul lui Sebastian Papaiani FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slujba de înmormântare a lui Sebastian Papaiani a fost impresionantă, lumea luându-şi rămas-bun de la marele dispărut în Biserica Sfântul Nicolae. Dintr-o zi, aflată în spatele Teatrului Odeon.

Discreţie absolută, joi dimineaţă, în Biserica Sfântul Nicolae - Dintr-o zi, din spatele Teatrului Odeon, pe strada Acadamiei. Trupul neînsufleţit al lui Sebastian Papaiani a fost depus aici, înainte de a fi îngropat la Cimitirul Bellu. Puţină lume, şi mai puţini actori au venit să-şi ia rămas de la marele actor, care a murit marţi dimineaţă, la vârsta de 80 de ani. Multă presă străjuia, joi,  în jurul prânzului, la intrarea în biserică.

În pridvorul bisericii, se aflau multe coroane de flori, dintre care ieşea în evidenţă cea îmbrăcată în tricolor din partea preşedintelui Klaus Johannis, fotografii ale actorului din ipostazele de neuitat ale lui Ieremia sau ale plutonierului Căpşună.

image

Printre cei prezenţi la biserică s-au numărat actorii George Mihăiţă, Mitică Popescu, Florin Zamfirescu,  Bebe Cotimanis, dar şi câţiva colegi de la Teatrul Odeon, între care Marius Stănescu si Rodica Mandache. 

Preotul Vasile Ioana a oficiat o slujbă de înmormântare impresionantă. În timpul slujbei, cei apropiaţi au ţinut mână lumănări aprinse cu batiste albe.

image

Vorbele preotului au fost sensibile şi calde:  "Sebastian Papaiani venea des la noi în biserică, numită şi biserica actorilor, aflată lângă şase teatre. Actorul, în general, se află între publicul său şi Dumnezeu, actorul se dăruieşte publicului său. Poate nu înţelegem de câtă jertfă şi dăruire e nevoie din partea unui actor pentru ca noi să uităm de lumea reală şi să intrăm, o dată cu acel spectacol, în altă lume, într-una mai bună".

Un actor bun, aşa cum a fost Sebastian Papaiani, ne dăruieşte speranţă. De aceea, vă rog, să-i cântăm Christos a Înviat!" , a îndemnat preotul, la sfârşitul slujbei.

La capătâiul lui Sebastian Papaiani s-a aflat familia sa. "M-a impresionat că soţia sa, doamna Marcela, l-a ţinut de mână în ultimele trei zile, aici, la noi în Biserică, i-a vegheat trecerea. Rar mi-a fost dat să văd un semn de dragoste mai mare. Mă bucur că familia lui Sebastian Papaiani s-a reunit acum", a subliniat preotul.

Florin Zamfirescu: "Sebastian a plecat supărat pe Teatrul Odeon"

Mai bine de 40 de ani, Sebastian Papaiani a jucat la Teatrul Odeon. Directoarea Dorina Lazăr nu a fost prezentă la slujba de înmormântare de la biserică, iar trupul neînsufleţit al atorului nu a mai fost depus la Teatrul Odeon, aşa cum se anunţase în ziua morţii artistului.

Florin Zamfirescu a declarat că Sebastian Papaiani a plecat "supărat pe Teatrul Odeon, pentru că nu mai era invitat în distribuţia spectacolelor". "Biserica ar fi trebuit să fie plină cu colegii săi de la Odeon, să devină neîncăpătoare, nu e cazul", a punctat şi preotul, cu tristeţe.

Actriţa Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon din Bucureşti, a declarat pentru  news.ro că Sebastian Papaiani a fost un ”stâlp al teatrului” şi l-a contrazis pe Florin Zamfirescu, care a spus că actorul nu a mai fost invitat să joace de instituţia teatrală încă din anii 1990. 

”Era unul dintre stâlpii teatrului. A jucat în nenumărate piese şi în nenumărate filme cu mare succes şi, în felul ăsta, a crescut valoarea trupei Teatrului Giuleşti Odeon. Aşteptam să vină la sfârşitul lunii noiembrie, când facem sărbătorirea de 70 de ani de Teatru Giuleşti Odeon, să fie printre invitaţi. Avea un umor debordant şi o imaginaţie creativă greu de egalat. E un an rău. Eu am urât anul ăsta”, a spus Dorina Lazăr.

Actriţa l-a contrazis pe Florin Zamfirescu. Dorina Lazăr a spus că actorul a fost invitat să joace în spectacolul ”Joi. megaJoy”, regizat de Radu Afrim, dar a refuzat.

”Întâi şi întâi, era un mare actor, dublat de un om de o generozitate ieşită din comun. Nu cred că Papaiani s-a certat vreodată cu cineva. În ultima perioadă era foarte, foarte trist, aproape că se rupsese de lume. În primul rând, pentru că era bolnav. În al doilea rând, pentru că se simţea uitat, lăsat de izbelişte de teatru, care l-a scos la pensie prematur şi nu l-a mai folosit. Şi asta nu s-a întâmplat ieri, când era bolnav, s-a întâmplat în anii 1990. El a fost invitat la Teatrul Bulandra, unde a avut un rol magistral în «Oblomov», în regia lui Tocilescu. Numai teatrul lui nu l-a folosit, Teatrul Odeon, nu a găsit de cuviinţă să îl folosească”, a spus Florin Zamfirescu.

”A fost invitat să joace în «Joi. megaJoy», spectacolul lui Radu Afrim, şi a ales să joace în serialele de la televiziune, unde a jucat şi domnul Zamfirescu”, a replicat Dorina Lazăr, precizând că după refuzul lui Sebastian Papaiani, în distribuţie a intrat Virgil Andriescu

După slujba care s-a încheiat după ora 13.00, sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Sebastian Papaiani a părăsit biserica în aplauzele celor prezenţi. Înmormântarea a a avut loc la cimitirul Bellu, iar locul de veci al actorului se află lângă cel al lui Marin Moraru, pe Aleea Artiştilor. Peste 200 de persoane au fost prezente la cimitir, actorul fiind îngropat cu onoruri militare.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite