La mulţi ani Olgăi Tudorache, „regina teatrului românesc“

0
0

Actriţa Olga Tudorache s-a născut pe 11 octombrie 1929 la Oituz, judeţul Bacău, iar în semn de preţuire pentru „regina teatrului românesc“ TVR 2 difuzează spectacolul „Regina mamă“, piesă care i-a adus premiul Uniunii Teatrale din România pentru cea mai bună actriţă (1999).

Piesa poate fi urmărită la TVR 2, luni, 14 octombrie, de la orele 20.10 (prima parte) şi 23.10 (a doua parte). „Un text contemporan, profund, dar plin de umor, a fost ridicat la rangul de capodoperă de excepţionala creaţie a actriţei Olga Tudorache“, declară regizorul piesei, Gelu Colceag, după cum notează evz.ro. „O rară întruchipare a unei mari actriţe, într-un puternic personaj. Un adevărat monstru sacru”, a adăugat regizorul. Înaintea spectacolului, telespectatorii pot urmări o prezentare a maestrului Radu Beligan. 

Olga Tudorache a fost angajată timp de 15 ani la Teatrul Tineretului din Bucureşti, până în anul 1966, când teatrul a fuzionat cu Teatrul Nottara, iar la noul teatru, Teatrul Mic, a rămas angajată până în 1978. Din anul 1976 a fost conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“, la catreda de actorie, iar din 1990 a devenit profesor universitar şi până la pensionare, în 1997, a format şase promoţii de actori. 

Pe scena Naţionalului bucureştean, Olga Tudorache şi-a făcut o revenire spectaculoasă, în 1997, cu spectacolul „Regina mamă“ de Manlio Santanelli. De asemenea, la Teatrul Mic, spectatorii au admirat-o în roluri precum Ducesa de Gloucester în Richard al II-lea de Shakespeare, Vitoria Lipan în Baltagul de Mihail Sadoveanu sau Maria Vasilievna în Unchiul Vanea de Cehov. În plus, în noiembrie 2005, Olga Tudorache a apărut în faţa publicului la Theatrum Mundi (actualul Teatru Metropolis) într-o dublă ipostază: de regizor şi interpret al spectacolului „Peşte cu mazăre“

Actriţa a primit mai multe premii din partea UNITER, printre care: premiul pentru întreaga activitate (1995), premiul pentru Cea mai bună actriţă pentru rolul din spectacolul „Regina mamă“ (1999), premiul Criticii pentru Cea mai bună actriţă a anului 1997 (1998).

În martie 2006, actriţa Olga Dumitrache a primit din partea preşedintelui Train Băsescu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Mare Cruce.

Marea actriţă a ales să se retragă de pe scena teatrului românesc anul acesta, cu reprezentaţia „Portretul Doamnei T“. La finalul spectacolului, actriţa a primit decoraţia regală  „Nihil Sine Deo“, din partea Principesei Margareta a României.

„Piesa aceasta este cu adevărat povestea mea. Nu am jucat nicio clipă un personaj, pentru că nu era nevoie“, declara marea actriţă despre „Portretul Doamnei T“.

Mai multe - Cultură

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite