Isabelle Huppert, Mikhail Baryshnikov şi Ioan Holender vor primi stele pe Aleea Celebrităţilor de la Sibiu

0
0
rebengiuc aleea celebritatilor

Isabelle Huppert, Peter Sellars, Hideki Noda, Ioan Holender, Mikhail Baryshnikov şi Wajdi Mouwad sunt cei şase care vor completa colecţia culturală de stele sâmbătă, 16 iunie, de la ora 18.00, pe Aleea Celebrităţilor. Penultima zi a ediţiei aniversare de 25 de ani FITS aduce, aşadar, şase stele noi pe Aleea Celebrităţilor din Parcul Cetăţii din Sibiu.

Preşedintele FITS, Constantin Chiriac, afirmă că singura armă care a cucerit cetatea Sibiului este cultura şi asta s-a întâmplat prin stelele personalităţilor culturale aşezate an de an pe alee. Astfel, Isabelle Huppert, Peter Sellars, Hideki Noda, Ioan Holender, Mikhail Baryshnikov şi Wajdi Mouwad sunt cei şase care vor completa colecţia culturală de stele sâmbătă, de la ora 18.00. Ceremonia va fi urmată de Gala Celebrităţilor, la Filarmonica de Stat (Sala Thalia), de la ora 19.00.

Peter Sellars a devenit cunoscut la nivel internaţional pentru interpretările sale inedite ale unor capodopere artistice şi pentru proiectele la care a colaborat cu o paletă foarte largă de artişti creatori. Printre proiectele sale recente se numără o producţie apreciată după Clemenţa lui Titus (Festivalul din Salzburg, 2017), concertul Vulpiţa cea isteaţă realizat cu Filarmonica din Berlin şi premiera spectacolului Girls of the Golden West, pus în scenă în colaborare cu John Adams la Opera din San Francisco.

Hideki Noda e dramaturg, regizor, actor. S-a născut în Nagasaki în 1955; în iulie 2009, a fost numit director artistic al Tokyo Metropolitan Theatre, iar în prezent, predă la Tama Art University. Noda a înfiinţat prima sa companie de teatru, Yume no Yuminsha (Dreaming Bohemian), când încă era student la Universitatea din Tokyo, şi a produs multe spectacole apreciate.

Ioan Holender s-a născut în Timişoara. A fost student al Politehnicii din Timişoara, fiind exmatriculat în timpul celui de-al treilea an de studiu, pentru că a participat la revolta studenţilor din Timişoara din 1956. Din 1959, Ioan Holender s-a stabilit în Austria, unde a studiat canto la Conservatorul din Viena şi a absolvit studiile universitare în 1962. Între 1962 şi 1966, a fost angajat ca prim bariton la Teatrul de Operă din Klagenfurt. În 1966 a devenit agent de impresariat artistic şi manager muzical şi a creat ulterior „Agenţia de impresariat artistic Holender”, devenită faimoasă în lumea artistică şi contribuind la carierele muzicale internaţionale ale multor artişti din Romania. În anul 1988 a fost numit Secretar General al Operei de Stat din Viena şi al Volksoper Viena, iar începând cu 1 aprilie 1992 a fost numit Director al ambelor instituţii.

Isabelle Huppert este o actriţă franceză care a jucat în peste 100 de filme şi în numeroase producţii. A câştigat multiple premii pentru cea mai bună actriţă: la Festivalul de film de la Cannes pentru Violette Nozière şi Pianista, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova pentru Madame Bovary, la Festivalul de Film de la Veneţia pentru Une affaire de femmes şi La Cérémonie, care i-a adus şi Premiul César.

Mikhail Baryshnikov este considerat unul dintre cei mai importanţi dansatori ai secolului XX, uimind publicul cu aptitudinile sale fizice şi tehnice şi cu expresivitatea sa. Cunoscând faima ca dansator de balet clasic, Baryshnikov şi-a urmat pasiunea pentru dans timp de peste 50 de ani, lucrând cu diverse discipline ale dansului. În continuare, atinge cele mai înalte niveluri de excelenţă artistică în multiple domenii - teatru, televiziune, film şi fotografie. În prezent, realizează un turneu cu producţia Brodsky/Baryshnikov, one-man show regizat de Alvis Hermanis, prezentat şi la FITS 2017.

Wajdi Mouawad şi-a petrecut copilăria în Liban, adolescenţa în Canada, iar în prezent locuieşte în Franţa. În 1991, a absolvit Facultatea naţională de teatru, iar apoi a adaptat şi a pus în scenă piese contemporane şi clasice, precum şi texte proprii. Între anii 2000 şi 2004, a fost directorul artistic al Quat'Sous Theatre, Montreal, apoi al Teatrului francez din cadrul Centrului naţional de arte din Ottawa până în 2012. Împreună cu companiile sale Abe Carre Ce Carre din Québec şi Au Carré de l'Hypotenuse din Franţa, Wajdi Mouawad a devenit artist asociat al ediţiei din 2009 a Festivalului de la Avignon, pentru care a creat „Le Sang des Promesses”, alcătuit din „Littoral”, „Incendies Forêts” şi “Ciels / Ceruri”.

În programul zilelor de 16 iunie şi 17 iunie, reprezentaţiile de flamenco ocupă un loc special. Pe data de 16, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sindicate), „Sânge şi lumină” va avea două reprezentaţii, la 17:00 şi la 20:00. Spectacolul explorează originile dansului flamenco, începând cu secolul optsprezece când dinastia Bourbon a importat gustul pentru balet clasic şi francez, care a început să influenţeze stilurile existente. Prima suită din spectacolul „Sânge şi lumină”, „Lineage”, se inspiră din stilul „Escuela Bolera” care s-a format din această fuziune cu cultura franceză. Pe fundalul societăţii din secolul optsprezece, „Lineage” doreşte să arate modurile în care relaţiile personale depindeau de originile familiei şi cum erau acestea dictate de convenţii sociale puternice.

Tot la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sindicate), şi tot cu două reprezentaţii (17 iunie, ora 15:00 şi 19:30), vine şi „O viaţă pentru Flamenco”, un spectacol care expune istoria artei flamenco prezentată sub forma actuală de flamenco, „Farruca”. Publicul este transportat printr-un flashback cinematografic în Andaluzia secolului şaptesprezece. Atunci şi acolo s-a născut flamenco, dintr-o combinaţie de culturi şi tradiţii maure, creştine şi rome. Compania de dans ne poartă prin timp, făcând un popas în secolul optsprezece pentru a prezenta stilul fandango, pentru a prezenta folosirea primelor rochii tradiţionale, „batas de colas”, în „cafés cantantes” din secolul nouăsprezece şi pentru a revizita importanta perioadă de operă flamenco din anii 1940.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri