Conflict între Radu Muntean şi organizatorii Premiilor Gopo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul Radu Muntean şi producătorul Dragoş Vîlcu spun că înscrierea filmului "Un etaj mai jos" în competiţia pentru premiile Gopo 2016 a fost făcută în mod "abuziv" de către organizatorii evenimentului, precizând că nu doresc să se asocieze cu această gală transformată într-un eveniment monden. În replică, organizatorii Galei precizează că doar s-a respectat regulamentul, care stipula posibilitatea neînscrierii filmului în competiţie.

„Un etaj mai jos“, în regia lui Radu Muntean, se numără printre peliculele nominalizate la trofeul pentru cel mai bun film, dar şi la alte şase categorii, inclusiv pentru cel mai bun regizor şi pentru cel mai bun scenariu, la gala premiilor Gopo 2016, care este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.

Nominalizările celei de-a 10-a ediţii a premiilor Gopo au fost anunţate, marţi, de organizatorii evenimentului. Aceştia au precizat că, potrivit regulamentului premiilor Gopo, filmul „Un etaj mai jos„ a fost luat în considerare de o parte din membrii juriului, în baza vizionării prealabile în cinematografe, festivaluri sau la televiziuni, întrucât producătorul nu a pus la dispoziţia organizatorilor DVD-uri cu filmul, în vederea jurizării şi desemnării nominalizaţilor.

Redăm mai jos integral ambele puncte de vedere:

Scrisoarea lui Radu Muntean:

„La sfîrşitul lunii ianuarie, am primit din partea Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Romanesc, invitaţia de a înscrie ultima noastră producţie, filmul “Un etaj mai jos”, în competiţia pentru Premiile Gopo. Am răspuns atunci prompt organizatorilor, că nu dorim să înscriem filmul şi că nu ne interesează să participăm la Gala Premiilor Gopo, începută ca o iniţiativă de promovare a noului cinema romanesc dar transformată în ultimii ani într-un eveniment monden care emulează premiile unor industrii cinematografice puternice, într-o ţară care nu are, după părerea noastră, o industrie cinematografică reală şi în care filmele pot fi vizionate aproape exclusiv în shopping mall-uri.
Nu am primit atunci nici un răspuns oficial din partea organizatorilor, dar am aflat din presă că filmul a intrat fără voia noastră în vederile juriului de preselecţie, fiind nominalizat la mai multe categorii.

Considerăm abuzivă înscrierea forţată a filmului “Un etaj mai jos” într-o competiţie cu care nu dorim să ne asociem, şi rugăm organizatorii să retragă numele filmului din lista filmelor nominalizate.

Radu Muntean - regizor şi scenarist
Dragoş Vîlcu - producător“

Nota organizatorilor Galei Premiilor Gopo:

„Nota: Conform regulamentului Premiilor Gopo, filmele “Un etaj mai jos” şi “Autoportretul unei fete cuminţi” au fost luate în considerare de o parte din membrii juriului, în baza vizionării prealabile în cinematografe, festivaluri sau posturi TV, întrucât producătorii nu au pus la dispoziţia organizatorilor DVD-uri cu filmul, în vederea jurizării şi desemnării nominalizaţilor.
 
De asemenea, pe pagina de fb a Premiilor Gopo a fost postata aseara aceasta nota suplimentara:

„Referitor la prezenta intre filmele nominalizate a filmului “Un etaj mai jos”:

Filmul “Un etaj mai jos”, conform regulamentului Premiilor Gopo, a fost eligibil pentru a fi nominalizat la editia din acest an, nefiind necesare inscrieri pentru categoria filmelor de lungmetraj.

Regizorul Radu Muntean ne-a comunicat ca nu doreste sa participe la eveniment si nu e de acord ca filmul dumnealui sa fie eventual luat in considerare pentru nominalizare. In consecinta, organizatorii nu au primit un DVD al filmului pentru a-l pune la dispozitia juriului Gopo din acest an, pentru a fi vizionat in vederea jurizarii.

Organizatorii au comunicat juriului pozitia regizorului Radu Muntean si astfel, o parte din membrii juriului s-au abtinut de la vot. Ceilalti insa au luat nota de prevederile regulamentului si au decis sa nominalizeze filmul la categoriile deja anuntate in presa.“

Punem şi noi o întrebare, însă: actorii din acest film, excelenţii Teodor Corban şi Iulian Postelnicu în primul rând, şi restul echipei, nominalizabilă la singurele premii ale industriei româneşti de film, ce vină au?

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite