Cinci persoane la funeraliile lui Vintilă Mihăilescu. Foştii studenţi au creat un grup intitulat Priveghiul lui Vintilă, însă înmormântarea nu va fi online

0
0

Înmormântarea antropologului Vintilă Mihăilescu, care a murit sâmbătă seară, la vârsta de 68 de ani, va avea loc marţi într-un cerc extrem de restrâns. Vor participa  cinci persoane alături de preot şi dascăl, pentru a respecta recomandările oficiale. Fiul antropologului, Mihai Mihăilescu, spune că ritul de trecere a fost adaptat online, prin grupul  Priveghiul lui Vintilă de pe Facebook, şi precizează că înmormântarea nu va fi online.

"Mulţumim mult pentru toate gândurile şi vorbele frumoase, ne-au ajuns la suflet şi ne susţin în aceasta perioadă! Ştim că mulţi dintre voi v-ati arătat intenţia de a fi alături de noi şi de a-i aduce un ultim omagiu lui Vintilă. Din păcate, contextul actual este dificil, dupa cum bine ştiţi, pentru noi toţi, iar siguranţa şi sănătatea primează", a scris Mihai Mihăilescu, pe pagina sa de Facebook.

"Înmormântarea va avea loc mâine (n.r.- marţi) într-un cerc extrem de restrans (mai exact cinci persoane, alături de preot li dascal), pentru a respecta recomandările oficiale. Vă propunem deci să adaptăm ritul de trecere contextului actual şi să îl mutăm în mediul online. Îi invităm pe cei care doresc să intre pe grupul Priveghiul lui Vintilă, iar când va fi cazul şi ne vom reîntâlni cu bine, îl vom revedea", a precizat fiul antropologului. "Vă mulţumim pentru intenţia de a trimite flori, dar nu este posibil acum", a încheiat Mihai Mihăilescu mesajul din partea familiei.

Rit de trece online

"În ceea ce priveşte înmormântarea, va avea loc marţi, dar nu va fi online. Grupul a fost pornit de foştii studenţi ai tătălui meu, din nevoia de a se aşeza împreună, chiar şi online, şi de a depăna amintiri cu şi despre el. De aici şi numele.. Priveghiul lui Vintilă, un nume foarte potrivit", a declarat fiul antropologului, pentru "Adevărul". 

"În această perioadă este cam singura variantă prin care oamenii pot să fie alături, să aibă parte de ritul de trecere atât de necesar tuturor", a subliniat Mihai Mihăilescu.

Vintilă Mihăilescu a fost diagnosticat în septembrie 2018 cu leucemie acută mieloblastică, un tip de cancer agresiv al sângelui. După mai multe tratamente cu citostatice, antropologul a ajuns la Spitalul Universitar din Besançon, Franţa, pentru un transplant cu celule stem.  Intervenţia a fost una extrem de costisitoare (peste 250.000 de euro), însă românii s-au mobilizat şi, prin donaţii, au reuşit să adune o sumă considerabilă. Vintilă Mihăilescu a povestit că solidaritatea din ţară a impresionat-o profund pe preşedinta Tribunalului din Besançon, care a mărturisit că nu crede că în Franţa ar fi posibil aşa ceva. Despre experienţa suferinţei din spitale, antropologul a scris în volumul "În căutarea corpului regăsit. O ego-analiză a spitalului", publicat de Editura Polirom.

Citiţi şi:

A murit Vintilă Mihăilescu

Vintilă Mihăilescu, regretat de colegi, studenţi şi lumea academică: „A fost cel mai harnic promotor al antropologiei culturale în România postcomunistă“

Scriitorul Vasile Ernu: „Pentru Vintilă Mihăilescu, antropologia era un exerciţiu zilnic în încercarea de a nu-l dispreţui pe celălalt“

Vintilă Mihăilescu a scris, înainte de a muri, pe patul spitalului despre „etnografia“ suferinţei din această instituţie

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite